Cetățenii care au rămas datori la banci în Spania vor avea posibilitatea sa scape de datorii, dacă îndeplinesc condițiile stabilite de prima lege în acest sens a guvernului de la Madrid.Cabinetul Rajoy a adoptat decretul privind a doua șansa pentru persoanele fizice aflate în situații de vulnerabilitate, care introduce pentru prima dată posibilitatea ștergerii datoriilor în anumite cazuri concrete.

Astfel, datornicii la bănci pot fi iertați de plata creditelor, între altele, dacă venitul anual al familiei este mai mic de 22.365,42 de euro pe an (anterior, pragul era stabilit sub 20000 de euro pe an). În categoria persoanelor vulnerabile sunt incluse persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. În plus, se mărește plafonul pentru valoarea locuințelor pentru care s-a cerut creditul, de la 250.000 de euro la 300.000 de euro.

Astfel, datornicii care se încadrează în cazurile prevăzute de decretul aprobat astăzi, pot solicita anularea datoriei și predarea locuinței către banca ce a acordat creditul, răspunzând unei  cereri mai vechi de aprobare a așa numitei dación en pago, dacă valoarea locuinței nu depășește 250.000 de euro.
Măsurile includ și eliminarea din contractele ipotecare a clauzelor considerate abuzive, precum clausula suelo, care permite băncilor să oblige clienții să plătească o rată minimă, indiferent de dobânda de referință Euribor și de procentul stabilit cu banca la semnarea contractului.

Guvernul a anunțat că aceste măsuri, cuprinse în Ley de Mecanismo de Segunda Oportunidad y Reducción de la Carga Financiera y otras Medidas de Orden Social, urmăresc reducerea datoriilor și extinderea protecției pentru grupurile cele mai afectate de criză. Această a doua șansă se stabilește pentru datornicii “de bună credință” și se completează cu prelungirea cu doi ani a suspendării evacuărilor, care era valabilă până în luna mai a acestui an.

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a precizat că iertarea datoriilor se poate realiza dacă datornicul vinde bunul cumpărat cu credit și plătește o parte din datorie. Dacă bunul respectiv s-a vândut, de exemplu, cu 50% din valoarea creditului și se plătesc băncii banii rezultați din vânzare, datornicul poate fi scutit de plata restului de 50%. Pentru creditele care nu pot fi scutite de plată, guvernul a decis că datornicul trebuie să accepte un plan de plată pe durata a cinci ani, aprobat de judecător.

Dacă datornicul este de bună credință și respectă planul, sau dacă se stabilește că a realizat un efort considerabil în acest sens, se poate decide iertarea definitivă a datoriei. De Guindos a precizat că prin aceste norme se încearcă un echilibru “între interesul băncilor și al datornicilor, stabilind un mecanism permanent de faliment personal și nealterând un aspect fundamental în economia de piață, acela al culturii plății”. Ministrul Economiei a mai declarat “că au existat multe ocazii în care datoriile exagerate au dus la stigmatizarea datornicilor, care au stat cu sabia recuperării datoriilor deasupra capului”. În acest sens, comportamentul economiei naționale nu a fost întotdeauna pozitiv, a adăugat oficialul.

De fapt, legea dă posibilitatea unei restructurări a datoriei și declarării falimentului personal, care era permisă doar pentru societăților comerciale mari. Odată cu această normă, persoanele fizice, lucrătorii pe cont propriu (autónomos) și firmele mai mici au posibilitatea să se declare în faliment. Măsura a fost cerută de organismele internaționale și de Uniunea Europeană.

Legea mai prevede procedura simplificată a medierii negocierilor între datornici și bănci. Pe perioada negocierilor, se suspendă executarea bunurilor necesare, inclusiv a locuinței datornicului, iar mediatorul este numit de un notar. De asemenea, legea mai prevede reducerea termenului de prescriere a datoriilor de la 15 la 5 ani.

Conform procedurii, decretul va intra în vigoare după votarea sa în Parlament.