Sindicatele de la Iberia au declansat luni cea mai mare greva din istoria companiei. Dupa ce au parcurs un mars de 8 kilometri, mii de persoane s-au adunat in aeroportul Barajas de la Madrid.

Politia a fost nevoita sa intervina la Madrid, in prima zi a unei noi serii de greve organizate de angajatii de la Iberia. Mii de persoane s-au adunat in aeroportul Barajas si au protestat fata de planul de concedieri masive. Peste 230 de zboruri au fost anulate numai in prima zi a grevei, majoritatea pe rute interne sau catre America de Sud.

Sute de sindicalisti de la Iberia au incercat sa intre in cladirea terminalului principal, iar politia a intervenit in forta, blocand caile de acces.
Angajatii nu accepta planul conducerii de a da afara 3800 de angajati si denunta fuziunea din 2011 cu British Airways.

„Acesta este un apel catre toti cetatenii pentru ca este la fel ca si sanatatea sau invatamantul. Avem manageri corupti care s-au pus la dispozitia britanicilor si vor sa dezmembreze totul”, spunea unul dintre sindicalisti.

Pana vineri vor fi anulate 1200 de zboruri, majoritatea catre destinatii din America de Sud si pe rute interne. Aproximativ 70 de mii de pasageri vor fi afectati de efectele grevei.

Iberia ar putea pierde pana la 100 de milioane de euro din cauza protestelor, iar guvernul se teme ca greva ar putea afecta turismul spaniol.
„Sper sa se ajunga cat mai repede la un acord intre cele doua parti pentru ca tara noastra sufera o criza economica grava”, a precizat Ana Pastor, ministrul Transporturilor.

Protestele angajatilor de la Iberia vor continua pana vineri, dupa care vor mai avea loc alte doua serii de cate 5 zile de greva, in luna martie.