CONSULTARE MONOGRAFIE SPECIALIZATA SI Efectuarea TEHNICILOR DE DIAGNOSTIC

Spitalul Universitario del Sureste are un aparat digestiv Unitatea de Motilitate și Tulburări Funcționale din februarie anul trecut. Cu o consultație monografică săptămânală privind tulburările funcționale și efectuarea unor tehnici specifice de diagnostic, se completează portofoliul de servicii fundamentale ale specialității Aparatul Digestiv. Principalul avantaj al acestei Unități este că oferă pacienților un management cuprinzător și de calitate, evitând trimiterea către alte centre de sănătate, așa cum se făcea până acum. În primele două luni de funcționare, clinica a deservit un total de 64 persoane, cu o medie de opt pacienți per consultație.

În această Unitate, cu o consultație monografică săptămânală privind tulburările funcționale și performanța tehnicilor specifice de diagnosticare, arsenalul de diagnosticare a fost extins cu manometrie esofagiană de înaltă rezoluție, monitorizare ambulatorie a pH-ului esofagian de 22 ore și manometrie anorectală de înaltă rezoluție. Această încorporare are avantajul de a asigura un management cuprinzător și de calitate al acestor pacienți prin evitarea trimiterii către alte centre de sănătate și facilitarea managementului analizelor pentru profesioniști, nu doar din Sistemul Digestiv, ci și din alte specialități medicale și chirurgicale precum Chirurgia Generală. , Otorinolaringologie, Medicină Internă și Geriatrie.

Boli digestive funcționale

Bolile digestive funcționale, numite recent tulburări de interacțiune intestin-creier, sunt patologii foarte răspândite în populația generală care afectează la nivel global aproximativ o treime din populația adultă occidentală. Cele mai reprezentative tulburări sunt dispepsia și sindromul de colon iritabil, deși există un total de 22 afecțiuni recunoscute în adulți care alcătuiesc spectrul larg de patologii digestive funcționale.

Acesta este un grup de boli foarte frecvente care provoacă o deteriorare semnificativă a calității vieții pacienților și provoacă consultatii medicale repetate, pe langa un cost considerabil de sanatate. Pentru diagnosticul lor sunt necesare tehnici ambulatorie minim invazive care nu necesita sedare, deoarece colaborarea pacientului este esentiala, si care nu presupun complicatii grave. Datorită acestor tehnici putem finaliza și studiul unor tulburări la fel de frecvente precum boala de reflux gastroesofagian, tulburările de deglutiție, durerile toracice de origine esofagiană, constipația cronică sau incontinența fecală.

Interpretarea acestor teste necesită o calificare specifică și supraspecializare a profesioniștilor. Acesta a fost cazul dr. Lucía Diéguez Montes, responsabilă cu efectuarea testelor și a consultației în sine, care a fost instruită într-un mod teoretic și practic pentru a putea aborda cu garanție totală dezvoltarea acestei Unități.

Sistemul digestiv în Sud Est

De la deschiderea Spitalului Universitario del Sureste din 22, secția Digestivă s-a caracterizat prin căutarea excelenței și a inovației . În mod fundamental, s-a concentrat pe zona examinărilor endoscopice cu efectuarea de tehnici noi și complexe și optimizarea sedoanalgeziei. De asemenea, au fost create și consultații monografice pentru atenția de specialitate a diferitelor patologii, precum cele ale ficatului și pancreasului, boli inflamatorii, risc crescut de cancer colorectal…

Incorporarea noii Unități de Motilitate și Tulburări Funcționale este o piatră de hotar pentru serviciul Aparat Digestiv al acestui spital, întrucât își completează portofoliul de servicii esențiale din această specialitate. În primele două luni de funcționare, clinica a deservit un total de 64 persoane, cu o medie de 8 pacienţi per consultaţie.