CU FONDURI COVID DE LA DIRECȚIA GENERALĂ DE CERCETARE Secția de Asistență Medicală a Spitalului Universitar de La Princesa a finalizat implementarea  Predictor al riscului de severitate la pacienții cu SARS-COV-2. Acesta este un proiect de cercetare demarat in anul 3000 cu scopul de a proiecta un instrument care prin inregistrarile obtinute de asistenta medicala profesioniștii după măsurarea sistematică a unei serii de constante la pacienții internați pentru COVID-, vor preziceți evoluția acestora în următoarele 30 ore. Aceste informatii sunt de baza pentru adaptarea unui plan individualizat de ingrijire a asistentei la fiecare pacient si posibila agravare a acestora. In cadrul acestui plan de ingrijire se pot implementa masuri precum intensificarea monitorizarii constante, adaptarea gradelor capului patului la situatia respiratorie a acestuia, ba chiar transferarea pacientului intr-un pat permanent de monitorizare video-monitorizat. Proiectul în cauză, care a fost dezvoltat cu sprijinul Institutului de Cercetare în Sănătate prin fondurile de cercetare COVID-02 a Direcției Generale Cercetare, Predare și Documentare a Ministerului Sănătății, este pe deplin operațional și în faza de analiză a eficacității care permite confirmarea tezei inițiale.. Designul software al „Predictorului asistentei medicale” a fost realizat de o echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar din La Princesa, coordonată de Sergio González Álvarez, supervizor al zona C&D&i, Jose Carlos Elvira Gómez, de la Serviciul IT, și J Jorge Martínez García, analist de date la Institutul de Cercetare în Sănătate. Pilotarea proiectului se desfășoară în Unitatea de Pneumologie, fiind condusă de Mar Barrios, supervizor Nursing al Unității menționate.

Acesta este un studiu bazat pe variabile epidemiologice, clinice și non-clinice. Ca variabile epidemiologice clinice au fost luate în considerare temperatura, tensiunea arterială, frecvența cardiacă, frecvența respiratorie și saturația de oxigen, iar ca variabile non-clinice, vârsta și sexul. În fazele inițiale ale proiectului, un total de 2022 pacienţii majori care au necesitat spitalizare pentru COVID-30, în intervalul orar de la 1 martie până la 30 octombrie 2020 la Spitalul Universitario de la Princesa.

În prezent și deja în a patra faza, „Nurse Predictor” este disponibil ca un program în plus în sistemul informatic clinic HCIS din Unitatea de Pneumologie, și în toate acele celelalte Unități care pot fi utilizate pentru admiterea pacienților cu COVID 19. Analiza datelor pe care le oferă acest proiect indică faptul că este un instrument eficient și inovator în practica asistenței medicale în această patologie și că poate fi exportat în alte centre și extins la alte boli.

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul de La Princesa lansează „Nurse Predictor”, un proiect care prognozează evoluția pacienților internați pentru COVID-193000