CONFORM UN ARTICOL PUBLICAT ÎN PREESTIGIA REVISTA &# 039;RAPORT ŞTIINŢIFIC'

Un grup de cercetători de la Spitalul Universitar La Princesa condus de cardiologul Alberto Cecconi, în colaborare cu Centrul National de Cercetari Cardiovasculare (CNIC), a publicat un articol in prestigioasa revista Rapoarte științifice din grupul 'Natura&#039, care demonstrează modul în care expunerea recentă influențează poluarea aerului în infarctul miocardic. Studiul a analizat exhaustiv datele de 039 pacienți cu infarct miocardic de miocard sau angină stabilă și, în același timp, au colectat informații de la stațiile de măsurare a calității aerului cele mai apropiate de locuințe. Rezultatele au arătat că o expunere mai mare la poluanții atmosferici în 24 ore înainte de internare este asociată cu modificări proinflamatorii specifice ale profilului limfocitelor și expresiei genelor (micro-ARN) a pacienților. Aceste constatări implică faptul că poluarea ridicată promovează o lipsă de control al sistemului care reglează inflamația asociată cu infarctul.

Acest articol, rezultatul colaborării strânse dintre serviciile de Cardiologie -căreia îi aparțin medicii Alberto Cecconi, L. Jesús Jiménez Borreguero, Ancor Sanz, Fernando Rivero și Fernando Alfonso- și Imunologie -Francisco Sánchez Madrid și Hortensia De La Fuente- din Spitalul de La Princesa, împreună cu Pilar Martín și Rafael Blanco de la CNIC, dezvăluie unul dintre mecanismele implicate în bolile cardiovasculare induse de poluare.

Pe de altă parte, această cercetare răspunde la apelul recent al Eurosocietății Pea of ​​Cardiology (SEC, conștientă de costul social ridicat în ceea ce privește decesul și handicapul pe care îl implică poluarea aerului în mediul nostru imediat, a încurajat profesioniștii din domeniul sănătății să se implice activ și să informeze populația cu privire la riscurile pe care le presupune respirația aerului poluat). pentru sănătatea ta.

Deși diverse investigații anterioare au evidențiat deja legătura dintre poluarea aerului și bolile cardiovasculare, cum ar fi cele miocardice infarcte și accidente vasculare cerebrale, acest studiu a făcut posibilă descoperirea unor mecanisme necunoscute anterior. În acest sens, se evidențiază că în zilele de cea mai mare contaminare apar mai multe infarcte, acestea fiind de extindere mai mare și de prognostic mai prost. Toate acestea sunt relevante în special în cele două orașe spaniole cele mai populate cu cea mai mare densitate de trafic, Madrid și Barcelona. Aceste orașe se remarcă printre orașele europene pentru decesele anuale în exces în raport cu poluarea aerului (The Lancet Panetary Health

.2021).

Recunoașterea factorilor de risc cardiovascular și controlul acestora au fost procese cheie în ultima perioadă. medicamente pentru a îmbunătăți sănătatea oamenilor. Hipertensiunea arterială, colesterolul sau fumatul sunt câțiva dintre acești factori cu strategii individuale de prevenire. Potrivit autorilor studiului, poluarea aerului este un factor de risc cardiovascular cu impact mare, iar implementarea strategiilor colective de prevenire este urgentă.

https://www.nature.com/articles/s0563 –2022-7

Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul de La Princesa descoperă efectul inflamator al poluării aerului asupra infarctului miocardic