Câteva sute de români din Madrid au sărbătorit Ziua Națională a României la un eveniment extraordinar organizat în centrul capitalei cu muzică și dansuri din Maramureș.

Ansamblul Transilvania i-a emoționat pe cei care s-au aflat aseară în Plaza Mayor, unde artiștii sosiți din România au cântat și au dansat spre bucuria tuturor.

Timp de mai bine de 2 ore, muzica și voia bună au pus stăpânire pe cea mai cunoscută piață din Madrid, iar românii s-au încins la câteva hore pe cinste.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada României de la Madrid împreună cu Consiliul Județean Maramureș, care a încercat să promoveze cu această ocazie și atracțiile turistice ale regiunii.

Președintele CJ Maramures, Gabriel Zetea, le-a explicat jurnaliștilor spanioli cum este regiunea pe care o administrează și le-a făcut cadou câte traistă tradițională din lână și mai multe broșuri informative.

Maramureș este un loc încărcat de spiritualitate, tradiție și credință. România sărbătorește pe 1 decembrie Marea Unire din 1918, un eveniment la care au participat foarte mulți maramureșeni”, a declarat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Pe de altă parte, ambasada a reușit să marcheze pentru prima dată Ziua Națională a României cu un eveniment organizat chiar de 1 decembrie și într-un loc atât de important cum este Plaza Mayor.

Am ales Maramureșul pentru că este leagănul românismului. Este o zonă cu tradiții extraordinare și face parte din demersurile ambasadei de a promova toate regiunile turistice din România. Probabil că data viitoare o să fie Bucovina sau altă regiune”, ne-a declarat ambasadoarea României la Madrid, Gabriela Dancău.

Maramureșenii au instalat în preajma scenei și o poartă din lemn adusă special din Maramureș.

Unul dintre momentele speciale ale sărbătoririi Zilei Naționale a fost proiectarea culorilor steagului României pe fațada unei clădiri cunoscute din Plaza Mayor – Casa de la Panaderia.

La această ceremonie a fost prezent și Horacio Díaz, director în cadrul primăriei Madrid, care i-a felicitat pe românii stabiliți în capitala Spaniei și l-a evocat pe împăratul Traian.

„Datorită lui Traian, astăzi, românii și spaniolii vorbim limbi din aceeași familie fapt care ne permite să ne înțelegem cu facilitate în ambele margini ale Mediteranei”, a spus Horacio Diaz, în fața asistenților.

Printre sutele de români care s-au bucurat de aceste momente speciale de Ziua Națională s-au numărat și spanioli, dar și turiști străini care au avut ocazia să vadă imaginea autentică a României.