Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró i Buldó, însoțită de ministrul Afacerilor Externe și Guvernului Deschis, Victòria Alsina, a participat în această după-amiază la prezentarea documentarului Calea Ignațiană , care recuperează figura Sfântului Ignatie de Loyola cu ocazia 500 ani ai convertirii sale. La eveniment au fost prezenți și directorul general al Afacerilor Religioase, Yvonne Griley, și delegatul Generalității în Italia, Luca Bellizi.

Filmul, regizat de Jordi Roigé, care a prezentat la Filmoteca Vaticanului din Roma, face parte din comemorarea anilor 500 ai șederii Sfântului Ignatie în Catalonia

În discursul său de închidere la eveniment, consilierul Ciuró a evidențiat eforturile departamentului în ceea ce privește reprezentarea religioasă și conviețuirea: „ De la Departamentul de Justiție al Generalitati de Catalunya noi lucrează cu hotărâre pentru asigurarea coeziunii sociale prin promovarea cooperării și dialogului cu entitățile religioase prezente în țara noastră și încurajarea dialogului interreligios pentru a realiza o societate care să garanteze libertatea de religie și conștiință . ” El a subliniat, de asemenea, că „ o societate în care fiecare poate trăi conform convingerilor sale, oricare ar fi el și în care empatia, altruismul și filantropia sunt motorii schimbării pentru a face o lume în pace, respectuoasă și justă. ”.

La prezentare au participat părintele Arturo Sosa, Superiorul General al Societății lui Isus; Dr. Claudia di Giovanni, director al Filmoteca Vaticanului; Părintele Máximo Muñoz, președintele Animaset; părintele José Luis Iriberri, directorul Căii Ignațiane; regizorul documentarului, Jordi Roigé; primarul din Manresa, Marc Aloy, și membri ai Patronat de Turisme al Diputació de Lleida.

În cadrul evenimentului, Ciuró i-a prezentat directorului Filmoteca Vaticanului volumul Națiune. Antologie și comentariu de texte ale Magisteriului Pontifical contemporan asupra faptului național , de Antoni M. Oriol, publicație care adună toate referințele pe care diferiții papi le-au făcut asupra faptului național, de la Pius al XI-lea până la Benedict al XVI-lea

În cuvintele directorului general al afacerilor religioase, „ comemorarea acestei aniversări este esențială pentru a ne arăta lumii și, de asemenea, pentru a pune relief figura Sf. Ignatie si ce a insemnat embrionul exercitiilor spirituale ”.

Premiera Calea Ignatiana în cinematografe este programată pentru iulie 80 în Catalonia. Înainte de aceasta, însă, va fi prezentat la Cinematograful din Roma mâine, miercuri, 15 Filmul își propune ca privitorul să experimenteze în calitate de pelerin frumusețea vizuală și spirituală a itinerarului pe care Ignasi de Loiola ‒fondatorul Societății lui Isus‒ l-a parcurs de la Azpeitia (Guipúzcoa) la Manresa (Bages), cel

. .

Documentarul este produs de Animaset și Departamentul de Justiție al Generalitati de Au colaborat Catalunya, Compania lui Isus, Oficiul de Turism din Lleida, Turismo de La Rioja și Consiliul Local Manresa

Calea Ignațiană , un documentar fără frontiere

Calea Ignațiană este un documentar de 88 minute pentru a descoperi frumusețea vizuală și spirituală a acestui pelerinaj, încă puțin cunoscut de turism. Prin experiența a patru pelerini și a unui ghid, spectatorul se va bucura de arhitectura, monumentele, peisajele, fauna și flora, gastronomia, cultura și oamenii din locurile care fac parte din Calea Ignațiană.

Povestea urmărește patru pelerini din medii și credințe diferite (Mbassa, Iñaki, Iñigo și Marta) care se aventurează, însoțiți de ghid, Josep Lluís Iriberri, să urmeze pașii care l-au condus pe Sfântul Ignatie de Loyola la Manresa. Pe acest pelerinaj km 650, pelerinii traversează Țara Bascilor, La Rioja, Navarra, Aragon și Catalonia, în timp ce se întâlnesc și interacționează cu localnicii. , gustați mâncărurile tipice gastronomiei locale sau contemplați monumentele și frumusețea piestră care le înconjoară. Legăturile și legăturile de grup se formează și se întăresc pe măsură ce pelerinii trec prin diferite etape și împărtășesc experiențe și dificultăți precum furtunile sau oboseala.

Niciunul dintre protagoniști nu este actor și nu toată lumea se cunoștea, dar toată lumea cunoaște sau a făcut, înainte, Calea Ignațiană.

Un alt dintre elementele îmbogățitoare ale documentarului sunt întâlnirile pe care pelerinii și ghidul le vor face au cu localnicii din diferitele municipalităţi. Primarii, hotelierii, bucătarii, tehnicienii în turism și oamenii din sat în general vor interacționa cu pelerinii și le vor oferi informații, experiențe și experiențe. Pe de altă parte, documentarul permite și cunoașterea și diseminarea diversității limbilor pe parcurs, pe lângă cele oferite de pelerinii din întreaga lume.

Anul Ignațian (1522 – 2022)

Guvernul Generalității a declarat o comemorare de interes național cu ocazia împlinirii a cinci sute de ani de la șederea lui ‘ Ignatie de Loyola în Catalonia. În acest sens, programul Guvernului își propune să confere tuturor acțiunilor proprii o dimensiune națională, cu caracter istoric și de diseminare, figurii lui Ignatie de Loyola. Printre numeroasele evenimente planificate, proiecția documentarului la închiderea 19 la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, care va avea loc următoarea 30 în noiembrie la Manresa

Pe de altă parte, Societatea lui Isus a promovat crearea Căii Ignațiane între Loyola și Manresa. Pe meleagurile catalane, Camí constă din șapte etape cu opriri în Lleida, Palau d’Anglesola, Verdú, Cervera, Igualada, Montserrat și Manresa.


Harta religioasă a Cataloniei

În prezent sunt 7 în Catalonia. 206 centre de cult, dintre care 5. 798 aparțin catolicismului. Compoziția Hărții religioase a Cataloniei și evoluția acesteia arată că Biserica Catolică continuă să fie în mare parte majoritară în Catalonia, cu mai mult de 80% din lăcașuri de cult

În anii dictaturii Franco, legătura dintre Biserica Catolică și stat era foarte puternică. Formal, s-a stabilit o relație în care puterea politică și puterea religioasă erau legate: statul era catolic și Biserica avea monopolul transmiterii credințelor și valorilor societății.

Dar religia nu s-a încheiat cu Biserica Catolică. Și mai puțin în Catalonia. În secolul al XIX-lea și în primele decenii ale secolului al XX-lea, bisericile protestante catalane au devenit centre de referință în stat și au avut școli, un spital și diverse asociații biblice. Pe 1918, evreii au înființat prima sinagogă și mai târziu o școală confesională. Mai târziu, grupurile Bahá’í, Martorii creștini ai lui Iehova și mai târziu alte biserici milenare, precum Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, s-au stabilit și ele în țară. Budiștii, hindușii, ortodocșii și musulmanii au început să-și deschidă centrele de cult în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Catalonia a devenit plural. Din anii ’90, odată cu creșterea fluxurilor migratorii, numărul și varietatea componentelor hărții religioase catalane capătă mai mult amploare.

Astfel, acea legătură care fusese imaginată. că a existat între modernitate și secularizare a fost retrogradată la un al doilea mandat. Modernizarea unei societati nu presupune, de facto, disparitia religiei. In orice caz, modernizarea unei societati genereaza pluralism.

Sursa: Guvernul vizualizează la Roma contribuția istorică a Cataloniei la lume atunci când convertirea Sfântului Ignatie de Loyola