Guvernul va aproba Agenda Rurală a Cataloniei la sfârșitul lunii mai. Acest lucru a fost explicat miercuri de ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà i Roura, în Parlamentul Cataloniei. Agenda rurală a Cataloniei urmărește să identifice nevoile zonelor rurale și să le garanteze condițiile de viață și dezvoltare prin diversificarea economică.

Ministrul Jordà a explicat că acesta este cazul.un element cheie pentru echilibru și coeziunea teritorială a ţării. „ Nu ne putem aștepta ca oamenii care locuiesc în aceste zone să rămână și să trăiască, pentru că putem. Trebuie să ne asigurăm că fluxul de persoane aflate în mișcare este pozitiv în aceste zone. Numai așa vom atinge echilibrul pe care îl căutăm și de care are nevoie țara ”, a spus Jordà. În acest sens, ministrul a subliniat că „ una dintre primele chei pentru a realiza acest lucru este promovarea diversificării economice a zonelor rurale pentru a crea oportunități pentru oameni . Iar oportunitățile economice sunt consecința disponibilității serviciilor publice și a infrastructurilor de calitate, comparabile, ponderate cu cele ale zonelor urbane”

Jordà a explicat că Agenda include mai mult de 900 acțiuni, dintre care unele 300 sunt prioritare iar aproape şaizeci dintre ele au fost identificate ca fiind strategice.

Agenda Rurală trebuie să devină cartea albă a zonei rurale şi să servească drept document de referinţă pentru a face faţă viitorului şi noilor provocări care sunt fiind pozat. „Prin menținerea zonelor rurale, avem posibilitatea de a profita de oportunitățile oferite de economia verde, cu noi opțiuni de reînnoire socială și economică, pe lângă faptul că ne permite să menținem și să dezvoltăm o serie întreagă de activități, inclusiv activitatea agricolă și silvicultură, care gestionează teritoriul și contribuie la menținerea sistemelor ecologice și a biodiversității, sporind posibilitățile de adaptare la schimbările climatice și, prin urmare, ne întărește în fața riscului pe care îl reprezintă această nouă paradigmă ”, a spus ministrul.

Un proces foarte participativ

În discursul ei la Parlament , Ministrul Jordà a mai subliniat că elaborarea Agendei a fost un proces foarte participativ. „Ne-am asigurat că există o viziune globală și transversală și, mai ales, pentru reprezentarea teritorială” a declarat Jordà.

În publicul său la redactare au colaborat administrații, entități și experți. De asemenea, mai mult de 1 900 persoane din tot teritoriul au participat la diferitele ateliere participative

Sursa: Guvernul va aproba Agenda Rurală a Cataloniei la sfârșitul lunii mai