Prim-vicepreședintele și ministrul afacerilor economice și digitale Transformation , Nadia Calviño, a evaluat pozitiv propunerea Comisiei Europene.

Comisia Europeană a prezentat Legea europeană a cipurilor cu scopul de a crește rezistența Ecosistemul european de semiconductori și cota sa de piață globală vor atinge 00% în 2030, precum și facilitarea adoptării timpurii a noilor cipuri de către industria europeană și creșterea competitivității acesteia.

Guvernul Spaniei, prin Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență, este hotărât să participe la această inițiativă care va contribui la atingerea suveranității industriale în Europa pentru dezvoltarea următoarei generații de microprocesoare europene, dar și cu aplicații specifice în domeniul fotonului ica, sectorul componentelor auto sau în domenii transversale precum IoT.

Această inițiativă reprezintă un pas decisiv către suveranitatea digitală și consolidarea lanțului valoric al microprocesoare, deoarece va consolida capacitatea Spaniei în proiectarea, testarea sau încapsularea microcipurilor și va reduce tensiunile din lanțurile de aprovizionare din sectoare importante precum industria auto.

Prim-vicepreședintele și ministrul afacerilor economice și transformării digitale, Nadia Calviño, a apreciat propunerea Comisiei Europene ca fiind o veste foarte bună. „Experiența ultimilor ani nu a arătat nevoia de a reduce dependența noastră strategică, fie de măști, vaccinuri sau semiconductori”, a indicat el.

Nadia Calviño a informat că Guvernul este deja în contact cu toate companiile prezente în sector și a prezentat o propunere importantă pentru proiectul inovator la nivel european, „astfel încât companiile să participe la proiectarea și producerea microcipului european al viitorului. „.

Spania în mecanism Proiecte importante de interes european comun Anul trecut, Guvernul a lansat un apel de interes pentru participarea companiilor spaniole la cel de-al doilea proiect european de microelectronică și tehnologie a comunicațiilor în cadrul mecanismului Proiecte importante de interes comun european (IPCEI). Obiectivul acestui program este de a consolida participarea Spaniei la acest IPCEI cu proiecte solvabile și de anvergură. Spania are 33 companii participante directe și 10 participanți indirecți.

Acest al doilea IPCEI își propune să consolideze industria electronică, concentrându-se pe ecosistemul de proiectare, capacitățile lanțului de aprovizionare și prima implementare industrială a tehnologiilor avansate de semiconductor, inclusiv scalarea către tehnologii de proces de ultimă oră pentru cipuri de procesor.

În plus, Spania a inclus în primul Proiect Strategic pentru Recuperare și Transformare sau PERTE în domeniul lanțului valoric industrial al vehiculului electric și conectat, o finanțare de acompaniament pentru fabricarea semiconductorilor în Spania. PERTE-ul vehiculului electric va articula o investiție publică de 4.295 milioane de euro în perioada 2021-295 să promoveze climatul industrial și să se asigure că ecosistemul necesar pentru fabricarea vehiculelor electrice și conectate este creat în Spania.

Cinci obiective strategiceLegea europeană a cipului va fi articulată în jurul a cinci obiective strategice pentru Uniunea Europeană:

Să-și întărească liderul în cercetare și tehnologie;Construiți și consolidați propria capacitate de a inova în proiectarea, fabricarea și ambalarea cipurilor avansate și transformarea acestora în produse manufacturate; Stabilirea unui cadru adecvat pentru a-și crește substanțial capacitatea de producție pentru 2030;Adreseaza-te esca serioasa sez de abilități, atrage noi talente și sprijină apariția forței de muncă calificate; Dezvoltați o înțelegere aprofundată a lanțurilor globale de aprovizionare cu semiconductori.Trei piloniPentru a îndeplini aceste obiective, propunerea de lege europeană a cipurilor va sprijini 3 piloni :

Stabiliți un program de cipuri pentru Europa, pentru a sprijini dezvoltarea capacităților pe scară largă prin investiții în infrastructura de cercetare, dezvoltare și inovare pentru a consolida capacitățile UE de proiectare avansată, integrare a sistemelor și producție de cipuri. Creați un cadru pentru a asigura securitatea aprovizionării prin atragerea de investiții și capacități de producție îmbunătățite în producția de semiconductori, precum și ambalare, testare și asamblare avansate prin instalații de producție integrate și turnătorii.Stabilirea unui mecanism de coordonare între statele membre și Comisia să consolideze colaborarea cu și între statele membre, să monitorizeze oferta de semiconductori, să estimeze cererea, să anticipeze situațiile de criză și lipsurile. Sursa: Guvernul Spaniei – 230921 Guvernul salută propunerea Comisiei de a consolida capacitățile europene în domeniul semiconductorilor