Poporul român a cunoscut în ultimele decenii un exod fără precedent, iar România este a doua țară din lume, la ritmul de creștere a diasporei, după Siria, care se confruntă de 7 ani cu un război devastator.

Cu 3,4 milioane de români care au emigrat deja și cu alte mii care așteaptă șansa de a pleca peste hotare, guvernul României își propune să „stopeze plecarea tinerilor din țară”.

Pentru atingerea unui astfel de obiectiv, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP) anunță o strategie Națională pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017-2020.

Ministerul, ca de altfel fiecare membru al echipei guvernamentale – va fi performant, implicat, conectat, vizibil, recunoscut. O mai bună comunicare între instituții, promovarea proiectelor care vin în sprijinul românilor sunt câteva dintre liniile pe care instituția le va urmări”, se precizează pe pagina web a ministerului, condus de Natalia Intotero.

Șefa ministerului pentru românii din străinătate se sprijină pe promisiunile recente făcute de colegii de guvern.

Ministrul Muncii a anunțat că de astăzi, 1 martie, salariile medicilor vor crește cu procente între 70% și 172%. Un medic primar care avea un salariu de bază net de 3.900 de lei va ajunge la 15.000 de lei, un medic primar medicină legală va câștiga 16.250 lei, față de 9.481 de lei. Vor crește, de altfel, și salariile din învățământ.
Țara noastră a pierdut ani în șir oameni valoroși, dar iată că se fac pași importanți pentru menținerea lor acasă”, se mai precizează în comunicatul MpRP.

România se află pe locul al patrulea în Europa la numărul de cetățeni care trăiesc în afara granițelor și ocupă poziția 20 în lume.

Potrivit calculelor actuale, anual, dispar două orașe mici din România, iar emigrarea a devenit un fenomen social care se răspândește cu repeziciune în rândul unei generații lipsite de oportunități.

În ciuda faptului că emigrația masivă a românilor nu s-a încetinit în ultimii 16 ani, de la liberalizarea accesului în spațiul Schengen, guvernul de la București speră să motiveze cetățenii ca să rămână și să se realizeze acasă.

În țara se întâmplă lucruri bune care trebuie comunicate. Trebuie să convingem 10 milioane de români de peste graniţă că România nu i-a uitat şi astfel să-i ajutăm să nu uite România și trebuie să găsim căile prin care aceşti români să continue să fie conectați la realitățile noastre și mai ales, implicați în dezvoltarea societăţii romaneşti”, a precizat Natalia – Elena Intotero, ministrul MpRP.

Ministerul Românilor de Pretutindeni va participa în 10 martie la Madrid la o reuniune cu asociațiile românești din Spania, organizată de Ambasada României.