Congresul Deputaților a validat Decretul-lege regal 20/2022, din 27 decembrie, care adoptă noi măsuri și prelungește altele deja aprobate în 2022 pentru a proteja cetățenii și companiile de consecințele economice și sociale ale războiului din Ucraina, precum și pentru a continua. reconstrucția insulei La Palma.

În discursul său, ministrul a susținut că acestea sunt măsuri care ar trebui să trezească acordul unanim al Congresului „din patriotism și bun simț”. „Din patriotism, pentru că atunci când sunt probleme care afectează întreaga societate, este rezonabil să se unească reprezentanții acesteia. Și din bun simț, pentru că s-a demonstrat că acestea sunt măsuri care funcționează”, a asigurat el.

În acest sens, el a subliniat că acest RDL reprezintă „încă un pas în direcția stabilită de președintele Pedro Sánchez de la învestirea sa, în urmă cu puțin peste trei ani: guvernarea pentru popor, pentru a face din Spania o țară mai dreaptă, mai coerentă și mai mult. modern”. Bolaños a subliniat angajamentul Executivului pentru „o repartizare echitabilă a poverilor și a pus în valoare” politica speranței într-un viitor mai bun și mai corect pentru țara noastră „în fața politicii fricii. De asemenea, ministrul a subliniat că 2023 va fi un an bun, în care „Spania va continua să avanseze economic, social, în drepturi și libertăți”.

Un al treilea scut social este în derulareRDL-ul aprobat astăzi constituie un nou pachet de măsuri pentru protejarea cetățenilor de impactul social și economic al războiului, în special de creșterea inflației. De asemenea, extinde valabilitatea celor a căror eficacitate este deja demonstrată.

Printre principalele politici pe care ministrul le-a detaliat în discursul său se numără reducerea de la 10% la 5% a TVA-ului la ulei și paste făinoase și eliminarea acestei taxe pe alimente de bază precum laptele, pâinea, ouăle, brânza, fructele și legumele. , leguminoase, legume și cereale.

În plus, a fost aprobată acordarea unui cec de 200 de euro pentru persoanele cu venituri mai mici de 27.000 de euro pe an, de care vor beneficia 4,2 milioane de gospodării din țara noastră, precum și extinderea creșterii cu 15% a venitului minim. vital, cel al pensiilor necontributive și cel al SMI – până la aprobarea celui corespunzător anului 2023-.

RDL-ul aprobat astăzi include și măsuri care vizează reducerea poverii financiare pe care costul locuințelor o implică pentru familii, precum extinderea limitării la 2% din majorările chiriei pe tot parcursul anului 2023; menținerea, până la data de 30 iunie, a suspendării evacuărilor pentru persoanele vulnerabile care locuiesc în regim de închiriere fără alternativă locativă sau prelungirea obligatorie a contractelor de închiriere care se încheie în această perioadă.

Măsuri de promovare a transportului public și de reducere a prețului energieiDe asemenea, sunt stabilite măsuri pentru reducerea prețului transportului public și, astfel, încurajarea utilizării acestuia, precum extinderea abonamentului gratuit la trenurile Cercanías, Rodalíes și Media Distancia; gratuitarea abonamentelor de autobuz pentru serviciile care sunt în sarcina AGE sau reducerea de 30% pentru acele mijloace de transport în comun care sunt în sarcina CC-urilor. AA. și entitățile locale, cu condiția ca acestea să fie de acord cu un bonus suplimentar de 20%. În acest fel, se va putea realiza o reducere de 50% din preț pentru călătorii obișnuiți în transportul public pe întreg teritoriul național.

Pentru a proteja cetățenii și companiile împotriva creșterii prețurilor la energie, RDL prelungește, până pe 30 iunie, mecanismul de compensare pentru industria electrointensiva și plafonul la prețul buteliilor de butan și al gazelor lichefiate. Reducerea de impozit aplicabila facturii de energie electrica se prelungeste si pana la sfarsitul anului; interzicerea întreruperii furnizării de energie electrică, gaze naturale și apă a consumatorilor vulnerabili și reducerea la factura de energie electrică prin bonusul social.

Măsuri de protecție a sectoarelor economice cele mai afectatePentru a proteja sectoarele economice cele mai afectate de consecințele războiului din Ucraina, regula include o limitare la 4% a creșterii taxelor de autostradă pe tot parcursul anului, precum și prelungirea, până la 30 iunie, a modificării formula care se aplică la revizuirea contractelor de transport rutier de mărfuri deoarece preţul combustibilului a variat.

Reducerea de 20 de cenți pentru fiecare litru de combustibil se menține și pentru anumite grupuri profesionale din sectorul transport sau agricol. Pentru cei care nu beneficiază de această reducere la prețul hidrocarburilor se stabilește o subvenție directă pe tip de vehicul (taxis, VTC, transport marfă, ambulanțe sau autobuze) care va varia între 300 și 3.690 de euro.

De asemenea, au aprobat 300 de milioane de ajutoare directe pentru a compensa creșterea prețului îngrășămintelor în sectorul agricol. Scutirea de taxe de pescuit se prelungește pe șase luni și se instituie un ajutor direct pentru sectorul pescuitului între 1.100 și 300.000 de euro pe barcă.

Sprijin pentru reconstrucția orașului La PalmaRDL include, de asemenea, extinderea unora dintre măsurile deja existente pentru a sprijini reconstrucția insulei La Palma, precum și aprobarea unora noi.

În scopul de a contribui la atenuarea poverilor economice pentru cetățeni și companii, prelungirea, pe șase luni, a moratoriului pentru plata creditelor ipotecare și neipotecare, care include atât principalul, cât și dobânda, precum și scutirea. a Impozitului pe Imobile și a Impozitului pe Activități Economice corespunzătoare anului 2022 pentru persoanele care nu și-au pierdut locuința, dar nu au putut încă să o acceseze. De asemenea, ERTE-urile specifice pentru a face față situației de urgență pe insulă sau a indemnizației de încetare a activității pentru lucrătorii independenți sunt prelungite până la 30 iunie 2023.

Regula introduce și o modificare pentru recunoașterea expresă a dreptului de acces la ajutor de la Ministerul de Interne pentru persoanele care, fiind uzufructuari ai locuinței în care locuiau, l-au pierdut în urma erupției sau au suferit pagube ce trebuie reparate. .

Alte masuriIn plus, RDL include si alte masuri fiscale necesare abordarii altor situatii specifice, precum scutirea de taxe IBI, reducerea IAE si scutirea in IRPF a ajutorului pentru victimele incendiilor forestiere din vara trecuta in pana la 15 CC. . AA.; menținerea TVA-ului la măștile chirurgicale la 4% în prima jumătate a acestui an sau scutirea de la această taxă pentru vaccinuri și teste de diagnostic.

Ministrul Președinției, Relațiile cu Parlamentul și Memoria Democratică, Félix Bolaños, apără validarea Decretului-Lege Regal 20/2022. (Piscina Moncloa / Fernando Coto)

Mai multe informatii Decretul-lege regal 20/2022, din 27 decembrie, privind măsurile de răspuns la consecințele economice și sociale ale războiului din Ucraina (BOE) Sánchez: „Autonomia strategică va fi una dintre prioritățile președinției spaniole a Uniunii Europene” Etichete: Ucraina Planul național de răspuns la război ajutoare Economie Energie UE loc de locuit Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul realizează validarea celui de-al treilea decret-lege regal ca răspuns la impactul războiului din Ucraina