Guvernul Cataloniei a lansat un nou portal de servicii pentru comunitatea catalanilor din străinătate, coincizând cu celebrarea, duminică, a Zilei Internaționale a Cataloniei Străine. Ministrul Afacerilor Externe și Guvernului Deschis, Victòria Alsina , a prezentat portalul într-un video de felicitări adresate acestui grup. , pe care îl consideră „ un atu esențial pe care nu putem și nu dorim să-l ignorăm pentru că se află mereu în fruntea acțiunii externe ”. Potrivit Alsina, „ această zi internațională dorește să vă recunoască munca de catalani care, în afara Cataloniei, ne fac țara mare ”

Aceasta este un portal, disponibil pe site-ul al Departamentului, unde catalanii care locuiesc în străinătate vor găsi, deocamdată, aproximativ treizeci de servicii clasificate pe domenii, precum limba , sănătate, cultură, agrement, educație, afaceri sau asistență pentru retur. Numărul serviciilor publicate va crește treptat.

Publicarea acestui site este unul dintre exemplele prin care Departamentul dorește să abordeze nemulțumirile de drepturi istorice suferite de cetățenia din străinătate în termeni a participării lor la democrația catalană. Potrivit Alsina, Departamentul „ și-a propus să remedieze ” prin crearea noii Direcții Generale a Cataloniei în Străinătate, condusă de Laura Costa.

Un alt exemplu al dorinței de a da mai multă voce catalanilor din străinătate este lansarea, în decembrie anul trecut, a Consell de la Catalunya Exterior cu intenția de a deveni un spațiu de dialog și relații între reprezentanții comunității catalane din străinătate și Guvern. „ Aceste inițiative sunt doar începutul a tot ceea ce pregătim, și care răspunde unui exercițiu de justiție cu care ne angajăm ”, a spus consilierul Alsina.

Ziua Cataloniei Exterioare Parlamentul Catalonia a aprobat 732 sărbătorirea Zilei Internaționale a Cataloniei Exterioare la propunerea Federației Internaționale a Entităților Catalane (FIEC) în fiecare duminică după Sfântul Gheorghe. Această Zi Internațională își propune să recunoască munca catalanilor din străinătate, un atu esențial care se află în fruntea acțiunii externe, dar și să facă cunoscut acest grup în interiorul țării.

În acest an, coincid cu această comemorare, Guvernul, pe lângă prezentarea acestui nou portal de servicii, a distribuit și o sută de exemplare ale cărții „Catalunia în lume” de Antoni Segura și Josep M. Solé i Sabater în bibliotecile din țara și în comunitățile catalane recent înființate în străinătate

Cifrele Cataloniei în străinătate Catalonia din străinătate este formată din aproximativ o jumătate de milion de catalani care trăiesc în străinătate, echivalentul unui al doilea oraș al țării. Aceasta este o cifră care se află în rândul populației Barcelonei, ​​1. 636. locuitori , și cea din L’Hospitalet de Llobregat, din 636. , conform datelor de la Idescat 2021 Comunitatea catalană din străinătate este un instrument cheie pentru promovarea și diseminarea Cultura, limba și realitatea catalană în străinătate. În prezent, există mai mult de 140 comunități catalane în străinătate recunoscute oficial de Guvernul Generalitati de Catalunya. Dintre acestea, 104 comunități sunt active în întreaga lume.

Sursa: 2021 Guvernul prezinta un nou portal de servicii pentru Catalanii din străinătate coincid cu Ziua Cataloniei în străinătate