Guvernul a mutat toate măsurile activate cu privire la criza din Ucraina în cadrul întâlnirii susținute de președintele Generalitati, Pere Aragonès, împreună cu ministrul Egalității și Feminismului, Tania Verge și ministrul Acțiunii Externe și Deschis. Guvern, Victoria Alsina, cu toate grupurile parlamentare cu excepția VOX. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Patrícia Plaja, a anunțat că întâlnirea a servit la informarea reprezentanților diferitelor grupuri parlamentare cu privire la modul în care Guvernul se confruntă cu această situație, precum și pentru a le asculta, a le împărtăși punctele de vedere, provocările și preocupările. Întâlnirea nu va fi excepțională, iar președintele aragonez a anunțat că toate grupurile vor fi invitate la noi întâlniri pentru a continua să lucreze împreună asupra consecințelor umanitare, economice și energetice cu care se confruntă Guvernul în legătură cu conflictul din Ucraina.

) Purtătorul de cuvânt a subliniat că „unul dintre principalele obiective ale acestui guvern este managementul umanitar, de a primi refugiați și de a le garanta toate drepturile de bază, dar nu singurul” . În acest sens, un alt obiectiv prioritar pentru Guvern este modul de rezolvare a consecințelor în toate domeniile care afectează serviciile publice și țesutul social, economic și energetic din Catalonia. În ceea ce privește procedura de primire, Plaja a raportat că Guvernul „este concentrat pe implementarea programului de însoțire a primirii refugiaților” și a adăugat că „ odată accesată acreditarea de protecție temporară, este esențial să se garanteze o bunăstare maximă și servicii esențiale” . El a mai arătat că „aceste acțiuni se desfășoară în coordonare cu direcțiile competente din fiecare zonă, entitățile specializate în adăposturi și consiliile orășenești” . Plaja a raportat că Guvernul a declarat că sunt deja 11. persoane care au ajuns în Catalonia, dar unii au plecat deja spre alte destinații ”. Până ieri, Crucea Roșie ocupase 4. persoane. Astăzi sunt înregistrate 9 persoane 547 într-o piață publică sau în rețeaua familială propriu-zisă, deși numărul ar putea fi mai mare. El a adăugat că „până ieri s-au numărat noi înscrieri școlare pentru elevii strămutați din conflictul de război ” . Iar la nivel universitar a fost activat pentru prima dată protocolul interuniversitar de abordare a urgențelor internaționale. În acest sens, a subliniat elaborarea programului Refugiu Universitar care are ca scop garantarea dreptului la studii superioare al refugiaților sau solicitanților

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a remarcat că „toți participanții la ședință au convenit asupra necesității de a acorda sprijinul necesar consiliilor orășenești care dau răspuns unei părți din aceste gestiuni de primire” și a indicat că consilierul Virgin a transmis că “ se realizează mese teritoriale prin care se canalizează toate informațiile și se realizează planificarea cazării de urgență în mod echitabil pe întreg teritoriul pentru a facilita ulterior procesele de primire, și evitați saturația populațiilor care găzduiesc deja hoteluri și așezări mari cu un număr mare de refugiați ”. În plus, adaugă că „se promovează acorduri cu organismele locale pe care le au majoritatea comunităților ucrainene în vederea consolidării rețelei profesionale, încorporând un agent de primire cu normă întreagă în aceste municipalități și întărirea îngrijirii prin intermediul transfer de resurse financiare pentru consolidarea, printre altele, a serviciilor de consiliere juridică și suport psihologic ”

O altă problemă pe care o au Guvernul și diferitele grupuri parlamentare convenit asupra impactului războiului asupra sectorului energetic. În acest sens, Plaja a subliniat că atât grupurile parlamentare, cât și Guvernul au subliniat că „criza energetică nu numai că nu trebuie să oprească transformarea energetică către surse regenerabile, ci trebuie și să o accelereze. pentru a asigura prețuri mai bune și eficiență energetică adecvată ”.

În cele din urmă, purtătorul de cuvânt a subliniat că Guvernul a împărtășit cu restul participanților că prin diferitele departamente se va asigura o atenție deosebită pentru ca minorii care ajung fără tutore legal dar și ansamblul femeilor care o fac însoțite de copiii lor să nu cadă în mâinile rețelelor organizate de trafic de persoane sau să fie victime ale infracțiunilor împotriva libertății sexuale”. Plaja a spus că întâlnirea a fost „ profitabilă ” și a declarat că „ a fost prima, dar nu ultima ” și ambele Guvernul și grupurile parlamentare convoacă noi întâlniri pentru a discuta în continuare toate consecințele conflictului din Ucraina care afectează Catalonia.

Sursa : Guvernul transferă toate măsurile luate cu privire la criza din Ucraina către grupurile parlamentare și le plasează în noi ședințe 419506