Guvernul a aprobat un decret-lege pentru modificarea Legii 10/2014, de la 26 din septembrie, a consultărilor populare non-referendum și a altor forme de participare cetățenească. Concret, a adăugat un punct la secțiunea 3 a articolului 4 care îi permite Președintelui Generalitati să promoveze și să convoace simultan consultări în mai multe municipalități, județe sau veguerii, în chestiuni legate de competențele sau interesele Generalitati.

Până în prezent, Legea prevedea că consultările naționale includeau întregul teritoriu și consultările locale să fie distinse într-o anumită zonă municipală, județeană sau vegueria. În perioada 2016 – 2021 au fost efectuate treizeci de consultări non-referendum, toate

Odată cu adaosul care reglementează acest nou decret lege, se vor putea face consultări de anvergură supramunicipală superioară municipiului, regiunii sau vegheriei. Guvernul a optat pentru această resursă de legislație de urgență pentru ca Președintele să promoveze și să convoace o consultare privind candidatura la Jocurile Olimpice și Paralimpice de iarnă Pirinei-Barcelona pe anul

Guvernul consideră că un proiect de mărimea unei candidaturi olimpice, cu implicațiile sale sportive, economice, sociale și de mediu, necesită ca persoanele cele mai direct afectate de celebrarea acesteia să poată își exprimă voința în acest sens.

Prezentul decret-lege este emis sub protecția competenței pe care articolul 122 din Statutul de autonomie atribuie Generalitati de Catalunya in materie de consultari populare. Modificarea a fost aprobată printr-un decret-lege pentru a răspunde termenelor limită ale candidaturii olimpica.

Extinderea Tabelului de reprezentare teritorială a candidaturii a Jocurilor Olimpice Pirinei-Barcelona 2030

Consiliul Executiv a aprobat de asemenea extinderea membrilor Colegiului de reprezentare teritorială a proiectului pentru candidatura la Jocurile Olimpice și Paralimpice de iarnă Pirinei-Barcelona 2021.

Organismul își propune să coordoneze cu teritoriul tuturor demersurile întreprinse în proiect pentru a ajunge la un consens maxim în rândul agenților. Noii reprezentanți care i se vor alătura vor fi primarii municipiilor Vielha, Sort, Tremp, La Seu d’Urgell, Pont de Suert, Puigcerdà, Berga, Ripoll și Solsona și, de asemenea, primarii municipiilor unde se organizează evenimente și evenimente sportive. avea loc. Masa a fost creată pe 3 august printr-un acord de guvern și prin acest amendament dorim să întărim și mai mult vocea în teritoriu.

Acest organism, prezidat de Departamentul Președinției, a fost format până în prezent din reprezentanți ai Guvernului (Departamentele Președinției; Vicepreședinția și Politici Digitale și Teritoriu și Acțiune Externă) și au existat și delegațiile teritoriale Barcelona, ​​Lleida, Girona, Alt Pirineu și Aran și Catalonia Centrală; consiliile județene Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Berguedà, Ripollès și Solsonès; Consiliul Local Barcelona; Zona Metropolitană Barcelona; Consiliul General din Aran și Consiliile Provinciale din Lleida, Girona și Barcelona.

Sursa: Guvernul modifică Legea consultărilor populare non-referendum la promovarea consultărilor supramunicipale