Executivul a ținut a doua zi lucrătoare a legislaturii la Palau de Pedralbes, concentrată pe analiza impactului crizei ucrainene în Catalonia și pe monitorizarea acțiunii a Guvernului în primele zece luni de mandat Acțiunea Guvernului prezintă o performanță medie ușor peste cea a ultimele trei legislaturi: 1. 673 Inițiative guvernamentale, 42 ședințe ale Consiliului Executiv, 673 acorduri, între care 5 proiecte de lege și Decrete-lege, și 7 comisii interdepartamentale Plaja consideră acordul tehnic privind Jocurile Olimpice de iarnă o „propunere foarte bună”, rezultat al „luni de muncă intensă cu Comitetul Olimpic” Guvernul și-a ratificat astăzi angajamentul absolut față de catalană la școală înainte de hotărârea care vă obligă să predați un 206% din subiecte în spaniolă. În cadrul celei de-a doua zile lucrătoare a Executivului din această legislatură, președintele Aragonès și vicepreședintele Puigneró au discutat cu restul guvernului despre judiciarizarea catalanei și modificările legislative care au fost promovate pentru a face față acesteia.

În acest sens, au împărtășit patru puncte de consens. În primul rând, că Guvernul este „ angajat absolut în promovarea, pretutindeni, în toate domeniile sale, a utilizării, învățării și apărării limbii catalane ca limbă proprie. țară”. În plus, Executivul susține că catalana „este și va continua să fie limba vehiculară a școlii” și asigură că va continua să lucreze pentru eliminarea obiectivului tribunalelor decizionale lingvistice este de a „găsi toate mecanismele posibile pentru a pune capăt judiciarizării catalane în școli și în toate domeniile” . În cele din urmă, Guvernul a justificat „marele consens politic în apărarea catalanului” . Consideră că acordul Parlamentului este „o propunere bună, un bun punct de plecare” și că trebuie să facem în continuare tot ce este posibil, în toate domeniile, de la Guvern, de la Parlament și de la societatea civilă, pentru a proteja catalanul. ” Realitatea în care ne aflăm acum este că cea mai slabă limbă în cunoștințe și abilități de utilizare în școli și institute din Catalonia este, din păcate, limba catalană” , a denunțat purtătorul de cuvânt al guvernului, Patricia Plaja. . Din acest motiv, scopul tuturor acțiunilor care se desfășoară este de a proteja și întări catalana. „Este prioritatea noastră ca Guvern. Și fă-o cu consensul tuturor sau al cât mai multor oameni posibil”, a spus el.

A doua zi lucrătoare a Guvernului

Plaja a făcut aceste declarații în cadrul celei de-a doua zile lucrătoare a Guvernului legislativului. Condusă de președintele Generalității, Pere Aragonès, și cu participarea tuturor membrilor Executivului și ai secretarilor generali, întâlnirea a avut loc la Palau de Pedralbes, după ce Generalitati preluase conducerea clădirii. .

Întâlnirea a fost folosită pentru a „revede acțiunea Guvernului realizată în aceste prime 10 luni ” și, având în vedere circumstanțele excepționale cauzate de războiul din Ucraina, „analizează impactul acestui conflict în Catalonia, de la criza umanitară până la criza energetică, prin riscul digital pe care îl prezintă” , după cum a explicat Plaja într-o apariție în presă. Pentru a cunoaște situația în profunzime, Guvernul a invitat patru experți care, într-o masă rotundă moderată de purtătorul de cuvânt, și-au contribuit viziune asupra efectelor crizei în domeniile politic, umanitar, energetic și de securitate cibernetică. Aceasta este Carmen Claudín, cercetător CIDOB și expert în politica internă și externă în Rusia și Ucraina; Enric Morist, coordonator al Crucii Roșii Catalane și vicepreședinte al Consiliului de Administrație al Sectorului III Social din Catalonia; Pep Salas, inginer agronom specializat în mediul rural și doctorat la UPC în durabilitate și tranziție energetică, și Ramsés Gallego, membru al organizației internaționale ISACA (Asociația pentru Controlul și Auditul Sistemelor Informaționale) și director internațional de tehnologie CyberRes, Micro Linie de afaceri concentrată pe reziliența cibernetică În prezent, numărul de refugiați primiți în Catalonia este de . 673 Această cifră provine din suma locurilor de urgență a Crucii Roșii și a datelor pe care agenții de primire le-au transmis Guvernului cu privire la persoanele cazate în locuințe din rețeaua lor familială sau alte tipuri de resurse publice ale organismelor locale.

Guvernul în cifre

În cadrul ședinței, Guvernul a monitorizat și activitatea Executivului în primele zece luni de legislatură. Mai exact, 1. 673 Au fost lansate și s-au desfășurat inițiative guvernamentale 25 sesiuni ale Comitetului Executiv, în cadrul cărora au fost aprobate 561 acorduri, inclusiv 5 proiecte de lege (bugete) ; Măsuri fiscale, financiare, administrative și din sectorul public; Legea Științei Cataloniei; Componența Consiliului Educației din Catalonia și Planul Statistic al Cataloniei 2023 ) – 673). S-a dat undă verde și Decrete-lege și au fost înființate 7 comisii interdepartamentale. Unele cifre, a explicat Plaja, sunt ușor peste media ultimelor trei legislaturi.

Un purtător de cuvânt a subliniat că acțiunea Guvernului „este mult mai mult decât atât” , întrucât cifrele sunt „rece” nu includ activitatea parlamentară, reprezentarea instituțională, recrutarea, coordonarea fiecăruia. departament sau interdepartamental, apropierea de teritoriu, management economic si bugetar, responsabilitate si contacte cu agentii economici si sociali, printre altele.multe alte alocări.

„Acțiunea guvernului nu se măsoară doar prin acordurile aprobate marți și trebuie avut în vedere și faptul că proiectele transformatoare necesită timp. Nimeni să nu se îndoiască că obiectivele sunt clare, sunt împărtășite și apărarea catalanului împreună cu transformarea socială, verde, feministă și democratică nu s-au oprit nici măcar o zi ”, a remarcat el. Acord tehnic pentru Jocurile Olimpice de iarnă

În ceea ce privește Jocurile Olimpice de iarnă, purtătorul de cuvânt al guvernului a confirmat existența unui acord tehnic „rezultat al lunilor de muncă intensă cu Comitetul Olimpic”. Propunerea confirmă că probele regine, precum schi alpin, freestyle sau schi alpin vor avea loc în Pirineii Catalani. și Hochei pe gheață la Barcelona. Guvernul o consideră o „propunere foarte bună care ar trebui să pună capăt controversei” . În acest sens, purtătoarea de cuvânt Plaja a afirmat că „este greu de înțeles că Aragonul nu încheie acordul tehnic după atâta muncă” , pentru că ” Jocurile sunt un bun prilej pentru Pirinei de a profita” .

Sursă: Guvernul ratifică „angajamentul absolut” pentru apărarea limbii catalane în școli împotriva atacurilor judiciare