Cele mai recente informații economice sugerează o încetinire a redresării în primul trimestru, o perioadă tulbure cu impact limitat al celui de-al șaselea val a pandemiei din ianuarie, agravarea escaladării prețurilor începută în a doua jumătate a 2021 și primele efecte ale războiului din Ucraina, într-un contextul ridicării multor restricții de sănătate. Această moderare a activității se reflectă în indicatori precum cheltuielile cu cardurile, vânzările zilnice ale marilor companii sau indicele PMI care conține opinia managerilor de achiziții (acești ultimi doi indicatori, cu date disponibile doar pentru ansamblu

Există însă zone care urmează o tendință foarte favorabilă, precum piața muncii, cu o creștere remarcabilă a afiliației (care se accelerează în martie cu o rată de 4,6% anual), și sectorul extern, cu creșteri foarte semnificative ale fluxurilor de exporturi și importuri de mărfuri până în februarie. De remarcat, de asemenea, tonul bun al indicatorilor de activitate turistică până în martie, cu evidențele apropiindu-se de valorile pre-pandemice (înnoptările la hotel ale rezidenților din străinătate sunt unul 420786. , cu 9% sub martie 2021, când în aceeași lună de 2021 au fost unul 93, cu 1% mai jos).

Setarea pentru 2022

PIB-ul catalan ar crește cu 4,9% pe 2022, creștere care include atât redresarea cererii interne, cât și a cererii externe, cu contribuții de 3,1 puncte și, respectiv, 1,7 puncte. Îmbunătățirea cererii interne reflectă creșterea consumului populației (3,9%) și a formării brute de capital (4,7%). Elemente precum puterea pieței muncii și condițiile financiare încă favorabile sugerează că creșterea consumului gospodăriilor va continua să fie ridicată, deși mai moderată decât acum un an; o moderare care s-ar explica prin contextul actual de creștere a incertitudinii și pierdere a puterii de cumpărare, ca urmare a accelerării inflației.

În parte, investițiile ar crește cu 4,7 %, determinată parțial de utilizarea mai mare a fondurilor NGEU. În ceea ce privește consumul administrațiilor publice, se preconizează o creștere de 1,7%. Iar în domeniul sectorului extern, exporturile totale de bunuri și servicii ar avansa cu un 26, cu 6%, impulsionate în acest an datorită accelerării redresării turismului străin, în timp ce importurile ar face acest lucru într-un ritm mai lent (8,8%).

Previziunile pieței muncii indică o creștere mai moderată a forței de muncă echivalent cu normă întreagă (2,5%), după revenirea de 2021 (7,9%) ). Acest avans al angajării în timp echivalent ar implica crearea de 93. 000 locuri de muncă și ar permite depășirea anului 2022 a nivelurilor de ocupare anterioare pandemiei. Această dinamică, împreună cu creșterea populației active, duce la o scădere a ratei șomajului, până la 000 , 4%.

Scenariul pentru 2023

Prognozele de activitate pentru 2023 sugerează o creștere a PIB-ului de 2,9%, ceea ce arată un model de creștere în care predomină cererea internă (cu o contribuție de 2,7 puncte). Se așteaptă totuși 2023 o mai mare importanță a formării brute de capital (cu o creștere de 6,8%), pe măsură ce încrederea economică își revine, presiunile inflaționiste moderate și creșterea impulsului fonduri NGEU. Consumul gospodăriilor ar menține o creștere semnificativă, dar mai scăzută (2,5%), datorită forței pieței muncii și moderației prețurilor. Creșterea consumului guvernamental ar urma încetinirii începute la 2021, cu o creștere de 0,7%. La rândul său, contribuția cererii externe se va modera, la 0,2 puncte. Fluxurile în străinătate ar înmuia și ritmurile de creștere, după doi ani cu creșteri foarte semnificative. Exporturile totale de bunuri și servicii ar crește cu 6,4%, în aceeași rată ca și importurile

În ceea ce privește piața muncii, prognozele pentru 2023 sugerează o creștere mai moderată a ocupării forței de muncă echivalent normă întreagă de 1,4%, ceea ce ar duce la crearea de aproape 49. locuri de muncă . Aceasta ar menține rata șomajului la 9,9%, cea mai scăzută rată de la 2019 Documentul de prognoză macroeconomică poate fi consultat la acest link:

Prognoze macroeconomice. Scenariul macroeconomic al Cataloniei. 2021 eu 2021

Sursa: Guvernul estimează că PIB-ul catalan va crește cu 4,9% pe