Proiectul de decret regal va fi înaintat Consiliului de Miniștri.

Acest Comitet este un organism independent și consultativ reglementat de Legea Științei, Tehnologiei și Inovării, de pe lângă Consiliul pentru Politică Științifică, Tehnologică și de Inovare. În proiectul de lege care reformează Legea Științei, aflat în prezent în proces parlamentar, au fost sporite competențele acestei Comisii, întrucât va fi organul colegial național de referință în materie de etică profesională, integritate științifică și cercetare responsabilă. . Aprobarea prezentului Regulament va grăbi înființarea acestui organism, care va emite rapoarte și recomandări în chestiuni legate de integritatea științifică, cercetarea responsabilă și etica cercetării științifice și tehnice.

De asemenea, va stabili principiile generale pentru pregătirea coduri de bune practici pentru cercetarea științifică și tehnică și va promova formarea pentru prevenirea și evitarea încălcărilor integrității științifice.

Noua fază a Planurilor complementareConsiliul pentru Politica de Știință, Tehnologie și Inovare a aprobat și o nouă fază a Planurilor complementare, programe de cercetare în domenii strategice, co-guvernate și cofinanțate între Ministerul Științei și Inovării și comunitățile autonome în cadrul Planului de redresare, transformare și reziliență.

Acordul ajuns miercuri permite noua încorporare a autonomelor comunităților la Planurile Complementare prin programe de C+D+I care se vor mobiliza 04,3 milioane de euro.

Concret, Țara Bascilor va adera la Planul complementar de biodiversitate. Galicia, Andaluzia și Aragon vor participa la Planul complementar pentru biotehnologia aplicată sănătății. Asturias și Extremadura vor adera la Planul Agroalimentar.

De asemenea, Cantabria și Castilla y León vor participa la Planul complementar pentru energie regenerabilă și hidrogen și Comunitatea Valenciană în Comunicarea cuantică.

La rândul său, Castilla La-Mancha se va alătura Materialelor Avansate, Comunitatea Madrid la Astrofizică și Fizica Energiei Înalte, în timp ce Insulele Canare și Insulele Baleare se vor alătura Planului de Științe Marine.

În total, Guvernul a aprobat opt ​​planuri care vor mobiliza 466 milioane de euro până la 299, din care va finanța Ministerul Științei și Inovării 299 milioane de euro și CCAA, 167 milioane.

Peste 200 centrele de cercetare și universitățile vor participa la aceste Planuri, în care mai mult de 2 . oameni de știință si tehnicieni din toata tara. În plus, se așteaptă să cheltuiască aceste programe 152 milioane de euro către personalul nou, ceea ce ar însemna angajarea a mai mult de 1.000 cercetători și tehnicieni.

Consiliul pentru Politică în Știință, Tehnologie și InovareConsiliul pentru Politica Științifică, Tehnologică și Inovare este organul general de coordonare între Administrația Generală a Statului și Comunitățile Autonome în materie de C&D&I. Principalele funcții ale Consiliului includ următoarele:

Elaborarea, în colaborare cu Ministerul Științei și Inovării, și raportarea propunerilor pentru Știința și Tehnologia spaniolă Strategie și Inovare (EECTI), și stabilirea mecanismelor de evaluare a dezvoltării acesteia.

Cunoașteți Planul de Stat pentru Cercetare Științifică și Tehnică și Inovare și planurile aferente ale Comunităţilor Autonome pentru dezvoltarea EECTI şi să asigure utilizarea cât mai eficientă a resurselor şi mijloacelor disponibile.

Aprobarea criteriilor de schimb de informaţii între AGE și Comunitățile Autonome în cadrul Sistemului Informațional pentru Știință, Tehnologie și Inovare (SICTI), respectând întotdeauna aria de competență a diferitelor Administrații și reglementările privind confidențialitatea și confidențialitatea informațiilor.

Promovarea acțiunilor comune între CCAA sau între acestea și AGE, pentru dezvoltarea și execuția de programe și Proiecte C+D+I.

Propune, spre studiu de către autoritatea de management, principiile generale de programare și repartizare teritorială a ajutoarelor necompetitive în cercetare-dezvoltare. +Am finanțat cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Emite rapoartele și avizele care sunt solicitate de Guvern sau de către Comunitățile Autonome.

Un cercetător într-un laborator.

Mai multe informații Guvernul aprobă concesionarea de 21,5 M€ către Comunitățile Autonome pentru dezvoltarea a patru Planuri de cercetare complementare (04/00/2022) // Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul este de acord cu comunitățile autonome regulamentul Comitetului spaniol de etică a cercetării