Guvernul a convenit declararea Bunurilor Culturale de Interes Național (BCIN), la categoria Ansamblu Istoric, Casele de Platja del Garraf, în Sitges, și a aprobat delimitarea mediului său de protecție. Complexul este situat langa orasul Garraf, pe plaja si pe nisip. Cunoscut sub numele de Casetes del Garraf, este un exemplu clar de arhitectură populară mediteraneană. Este vorba despre treizeci și trei de case amplasate la rând pentru locuințe cu caracteristici volumetrice, finisaje, culori și tipologie similare, deși fiecare își păstrează unicitatea și personalitatea. Toate formează o unitate încadrată doar de un trotuar continuu din beton care le unifică.

Arhitectura sa transcende sfera locală și este posibil unul dintre cele mai bune exemple de „acest tip de arhitectură de pe coasta catalană. Casele sunt o mărturie fără echivoc a unei epoci care ar trebui să fie situată la începutul secolului al XX-lea, dar și a obiceiurilor care începeau să fie implementate din punct de vedere turistic și, într-o oarecare măsură, într-un mod durabil. Cabanele aveau inițial funcția de spații pentru scăldat și pentru depozitarea obiectelor de pescuit, dar cu timpul au devenit mici locuințe.

L Anul trecut , grupul de arhitecți GATEPAC a întocmit un proiect de „cabane de plajă detașabile”, în care, inspirat de mișcarea modernă, a fost nevoie de locuințe care să permită cetățenilor orașului mare să locuiască într-un loc ferit de aglomerație și în s-a revendicat contactul cu natura. În acest loc, spațiile casei trebuiau să îndeplinească anumite caracteristici care, în linii mari, coincid cu caracteristicile și estetica caselor de pe plaja Garrafului, care fuseseră construite cu aproximativ un an înainte. Aceste caracteristici sunt, pe scurt: arhitectură populară, low cost, expresie minimă, plan simplificat și, mai ales, departe de formele academice. Acest model de casă detașabilă, care a coincis cu casele din Sitges, a intenționat o construcție ușoară și modulară. Faptul că erau demontabile a însemnat un pas înainte, spre deosebire de cele care se făcuseră până atunci, care nu puteau fi demontate și reprezentau o problemă urbanistică. Astăzi sunt o zonă emblematică a litoralului catalan, cu o arhitectură de coastă absolut unică.

Sunt mai multe motive care recomandă declarația BCIN. Acestea sunt valori istorice, arhitecturale, artistice și chiar o anumită referință culturală sau sociologică. Din punct de vedere istoric, ele sunt mărturia unei epoci, anii treizeci ai secolului al XX-lea, în care turismul nu numai că a căutat contactul cu natura – spre deosebire de marele oraș – dar, în cazuri ca acesta, s-a făcut cu un anumit armonie cu mediul înconjurător. În domeniul arhitectural, aceste clădiri nu au o paternitate celebră, ci pleacă de la o simplitate care vizează o utilitate foarte specifică.

Dar interesul principal al „Aceste case rezidă în faptul că sunt un întreg, un aranjament unitar într-un singur loc și că toate casele au proporții asemănătoare. De o importanță deosebită este valoarea lor artistică, care se regăsește în clădirile în sine, dar, mai presus de toate, în estetica globală pe care o dau spațiului – de ani de zile a câștigat deja recunoașterea și admirația populară; Se remarcă cromatismul unic al acestei estetici

Pe scurt, sunt construcții cărora trebuie să li se acorde cel mai înalt nivel de protecție administrativă, cu înțelesul că ele constituie un spațiu litoral care se abate de la construcțiile care au degradat de ani de zile litoralul catalan. Aceste case modeste, mult mai vechi și mai estetice decât clădirile deceniilor ulterioare, au fost concepute pentru a respecta mediul natural și în același timp a-l înfrumuseța în cel mai bun mod.

Sursa: Guvernul declara Garraful Casele de plajă un bun cultural de interes național