Guvernul catalan a cerut astăzi statului un plan de inversare a 13. MEUR de deficit de investiții în Catalonia, în cadrul ședinței subcomitetului tehnic al Bilateralului de Infrastructură Stat-Generalitat care a avut loc la sediul Departamentului de Vicepreședinție și Politici Digitale și Teritoriu. Mai exact, delegația Generalitati, condusa de secretarul general al Departamentului, Ricard Font, a cerut transferul a 3. MEUR ca aplicare a prevederii a treia adiționale a perioadei 2009 – 2021 și un plan de investiții în Catalonia de peste 9. 000 MEUR a cărui conformitate este evaluată anual.

Obiectivul celei de-a treia prevederi adiționale este de a evalua nivelul investițiilor în Catalonia și de a inversa deficitul investițional din Catalonia și, de la 2006, „în loc să avansăm în inversare, creștem nivelul deficitului investițional la acestea 000.000 MEUR ”, a spus Font. În acest sens, secretarul general al Vicepreședinției a remarcat că „nu există nicio explicație obiectivă sau motiv care să justifice că Catalonia este la coada de execuție a lucrărilor publice” de către stat. Ricard Font a descris drept „sistemic” deficitul de investiții din Catalonia și a subliniat că „în ultimii cinci ani am avut mai puține investiții în Catalonia decât în comunitățile autonome 000 care au avut mai multe investiții acest lucru 2021 ”

În ceea ce privește cele mai importante neajunsuri ale investițiilor statului în infrastructură, Guvernul le-a evidențiat pe cele din Planul Suburban al . – „din cele 4. 000 MEUR planificate, 3. 000 MEUR nu au niciun proiect ”și cel puțin ” durează între 4 și șase ani pentru a le face” . Pe de altă parte, secretarul Font a denunţat că „nu este scuzabil că statul nu are un proiect pentru linia orbitală feroviară” .

El a subliniat, de asemenea, întârzierile din Coridorul Mediteranean, o parte cheie a creșterii ponderii transportului de marfă cu trenul, cu doar 2 acțiuni în serviciul 33 incluse în Agenda Catalană. În acest sens, Guvernul Catalan a transmis delegației de stat Agenda Catalană pentru Coridorul Mediteranean 2030, cu acțiunile strategice pentru desfășurarea acestui set de „infrastructuri”. .

Pe lângă secretarul general Ricard Font, secretarul general al Departamentului Președinției, Núria Cuenca, a făcut parte din delegația Guvernului în acest tehnic subcomitet; secretarul general al Departamentului de Economie și Finanțe, Jordi Cabrafiga; și directorul general al relațiilor instituționale și Parlament, Bernat Costas.

Sursa: Guvernul cere statului un plan de inversare a 12.206 MEUR de deficit de investiții în Catalonia 422481