„Vrem transformarea feministă acum. Nu mai putem aștepta.” Acesta este apelul declarației instituționale din 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, care pune pe masă urgența de a garanta drepturile femeii și de a face acest lucru acum. În ciuda progreselor realizate prin organizarea și mobilizarea colectivă a femeilor, drepturile femeii nu sunt încă pe deplin garantate și sunt supuse eșecurilor

patriarhatul și ideologia lui, masculinitatea, sunt încă foarte mult vie în societatea noastră, restrângând libertatea fetelor, adolescenților și femeilor. Aceste nedreptăți de gen interacționează cu classismul, rasismul, normativitatea rasistă, capacitatea, edatismul sau situația administrativă, producând forme specifice și agravate de subordonare a femeilor.

Pentru toate acestea, dorim să pune capăt tuturor nedreptăților de distribuție și recunoaștere. Pretenția istorică de dreptate, corectitudine și libertate trebuie să devină realitate astăzi. Facem apel la două schimbări inevitabile: răspunsul instituțional feminist, care garantează un mod nou, mai democratic și mai participativ de a face politică, și implicarea bărbaților pentru a acționa în fața masculinității, pentru că feminismul îi face pe toți mai liberi.

O vrem acum.

Declarația instituțională din 8 martie , Ziua Internațională a Femeii

De-a lungul istoriei, atât în ​​Catalonia, cât și în întreaga lume, drepturile femeilor nu au fost acordate , dar au fost câștigate prin organizarea colectivă și mobilizarea femeilor înseși. În ciuda progreselor înregistrate în trei secole de curente feministe de gândire și două secole de luptă organizată, drepturile femeilor nu sunt încă pe deplin garantate, nu sunt o realitate pentru multe femei și sunt supuse eșecurilor. De aceea este urgent să spargem mirajul egalității care face ca o parte a societății să se întrebe „ce mai vor femeile?” sau să se instaleze în falsa echidistanță a „nici masculinitate, nici feminism.”

Patriarhia și ideologia sa, masculinitatea, sunt încă foarte vii în societatea noastră. Genul, alături de alte axe de opresiune, este și astăzi un element central al structurilor și relațiilor sociale, economice și politice. Prin relațiile de putere de gen, patriarhatul reproduce zilnic stereotipuri, roluri sociale și ierarhii de statut care limitează libertatea fetelor, adolescenților și femeilor.

Pe de o parte, persistă inegalități materiale grave. , cum ar fi feminizarea sărăciei, repartizarea muncii de îngrijire neremunerată și a femeilor cu asistență socială subevaluată, segregarea verticală și orizontală a pieței muncii, salarii mai mici pentru toate salariile mai mici pentru același loc de muncă – și condiții de muncă mai precare pentru femei. . Pe de altă parte, patriarhatul pătrunde totul cu ierarhii, inegalități și discriminări care stau în același timp la baza violenței sexiste care se produce în fiecare dintre sferele vieții, a devalorizării a tot ceea ce ține de feminitate și femei, sexism și misoginism deghizat. ca tradiții sau umor, presiune estetică sufocantă care reifica femeile și hipersexualizează fetele și adolescentele și suprareprezentarea bărbaților în conducere, luarea deciziilor și vizibilitate, inclusiv în mass-media.

Se manifestă și în orbirea de gen, care nu ține cont de experiențele, realitățile, nevoile și așteptările a jumătate din populație, fie în numeroase legi și politici publice, în programele educaționale, în proiectarea produselor tehnologice, și în regulile și practicile ―formale și informale― de funcționare a instituțiilor, organizațiilor politice

Toate aceste nedreptăți de gen interacționează cu classismul, rasismul, heteronormatismul, capacitatea, edatismul sau situația administrativă și produc forme specifice și agravate de subordonare a femeilor. Din acest motiv, revendicările feministe sunt foarte clare: să se pună capăt odată pentru totdeauna cu nedreptățile distributive și de recunoaștere și să se asigure paritatea și valoarea egală a vocii femeilor în participarea în toate sferele.

În fața inegalităților, discriminării și violenței structurale pe care femeile le suferă pentru simplul fapt de a fi femei, există două schimbări esențiale și inevitabile. În primul rând, rolul activ al bărbaților în identificarea și respingerea propriilor stereotipuri, atitudini și comportamente de gen și mediile lor de muncă, familie sau prietenie care normalizează și perpetuează discriminarea, disprețul, reificarea sau violența împotriva femeilor și, în același timp, îşi impun un anumit mod de a fi şi de a face ca bărbaţi. La fel, bărbații trebuie să-și asume responsabilitatea în sustenabilitatea vieții, precum și în munca casnică și de îngrijire. Feminismul este pentru toată lumea

În al doilea rând, răspunsul instituțional trebuie să fie la înălțimea acestuia. Vitalitatea mișcării feministe de stradă a făcut posibilă în ultimele decenii ca feminismele și agenda lor politică transformatoare să pătrundă în instituții. De la vocile femeilor în mișcarea de cartier la politica femeilor, egalitate și, mai recent, feminism, și domeniile și programele de egalitate ale consiliilor județene și ale consiliilor județene; al Institutului Catalan al Femeii către propriul minister al Guvernului Generalitati de Catalunya, Departamentul de Egalitate și Feminisme.

Toate acestea sunt structuri care să lase în urmă logica sectorială cu care au fost identificate politici de egalitate care necesită recunoașterea și resursele umane și materiale necesare pentru realizarea acestora. Structuri de dezvoltare a politicilor feministe transversale, intersecționale și globale care implică toate nivelurile și sferele de acțiune ale autorităților publice, inclusiv bugetele publice.

Politici publice pentru promovarea unei adevărate transformări feministe care, punând viața în centru, abordează nevoile practice cele mai imediate (de îngrijire sau de utilizare a timpului, printre altele) și care, în același timp, determină schimbări structurale pentru răsturnarea patriarhatului (de exemplu, redistribuirea muncii plătite și neremunerate). sau garantarea deplină a dreptului la propriul corp). Politici publice care reprezintă o barieră în calea izolării în fața prezenței tot mai mari a fascismului și a altor mișcări anti-drepturi și anti-gen, atât în ​​Catalonia, cât și la scară globală. Feminismul este libertate

Transformarea feministă trebuie să fie și o nouă modalitate de a face politică, mai democratică și mai participativă, în care politicile publice să fie rezultatul unui dialog real cu organizațiile și grupuri, în special cele care apără justiția socială în toate expresiile ei, cu scopul de a concepe în comun un nou contract social care să permită tuturor să trăiască o viață liberă și demnă. Un mod de a face politică și în care instituțiile diferitelor zone teritoriale colaborează și cooperează pentru a face efective drepturile deja realizate și pentru a promova noi drepturi feministe

Transformarea feministă deja ea a început și este de neoprit, pentru că feminismele sunt cea mai puternică și transversală mișcare socio-politică care există astăzi la scară globală. Garanția deplină a drepturilor omului ale femeilor nu mai poate aștepta. Nu este corect să le cerem femeilor să aștepte mai mult. Nu este o utopie și nici nu poate fi o promisiune pentru generațiile viitoare. Pretenția istorică de dreptate, corectitudine și libertate trebuie să devină realitate astăzi. O vrem acum.

Sursa: Guvernul aprobă declarația instituțională a 8M cu sloganul „Vrem transformare feministă acum”