Consilierul Președinției, Laura Vilagrà Pons, a vizitat în această dimineață Esterri d’Àneu și Guingueta d’Àneu, în Pallars Sobirà, unde s-a întâlnit cu primarii municipalităților; președintele Consiliului Provincial din Lleida; și președintele Consiliului Regional Pallars Sobirà să prezinte Planul de Drumuri care promovează îmbunătățirea rețelei de drumuri de acces la orașe. Planul include mai multe acțiuni care vor fi posibile datorită colaborării diferitelor administrații care permite multiplicarea eforturilor.

Asta a subliniat consilierul al Președinției care a evidențiat că acest plan este un exemplu de cooperare între administrațiile publice și instituții. „Este o propunere de colaborare, care așa ar trebui făcute lucrurile, cu consens și negocieri. Apreciem cooperarea tuturor. Este un pas, este un instrument, dar trebuie să continuăm să lucrăm în colaborare și să facem ca proiecte ca acesta să meargă mai departe”. În acest context, Vilagrà a reamintit că angajamentul Executivului catalan este „acționați oriunde este necesar. Guvernul Generalitati, deoarece este un guvern municipalist, calca teritoriul si este constient de nevoile acestuia”. Ministrul a subliniat că intenția acțiunilor este de a influența coeziunea teritorială, de a garanta accesibilitatea la centrele de populație și de a promova mobilitatea pe întreg teritoriul. Vilagrà a declarat: „ Pentru a face viața mai ușoară aici tuturor celor care pariază aici. Ceea ce ne dorim este ca toată lumea să aibă oportunități indiferent de locul în care s-a născut”. Iar el a răspuns: „Nu putem lăsa Pirineii deoparte. Pirineii sunt în centru, jocuri sau fără jocuri. Suntem acolo și răspundem”.

Vilagrà a amintit de situația geografică din Pallars Sobirà, cu 14 municipii și 142 de centre de populație și multe ferme izolate într-un teritoriu agricol și forestier de peste 1.300 de kilometri pătrați. El a subliniat condițiile climatice extreme, unde 95% din căile de acces către centrele din regiune sunt peste 1.000 de metri deasupra nivelului mării; și a subliniat curățarea zăpezii cu utilaje și trecerea vehiculelor grele care avariază drumurile și potecile din teritoriu. Pentru toate acestea, consilierul a precizat că „starea de conservare a rețelei rutiere necesită urgent acțiuni de îmbunătățire din motive de siguranțăt”.

În acest sens, ministrul a anunțat o investiție de 1,8 milioane de euro pentru a face față acestor îmbunătățiri. Departamentul Președinției va contribui cu 500.000 de euro prin Secretariatul Administrațiilor Locale și Relațiile cu Aran; Diputació de Lleida va contribui cu încă 500.000; 650.000 de euro către Consiliul Regional din Pallars Sobirà și, în final, 15.000 pentru fiecare primărie. Actiunile care se vor desfasura vor fi armarea pavajului asfaltic, imbunatatirea drenajului longitudinal si imbunatatirea elementelor de siguranta ale retelei de drumuri. Vilagrà a considerat că sunt acțiuni”necesar„în ciuda a ceea ce pot părea”care nu strălucesc”. În plus, el a adăugat că aceste îmbunătățiri „sunt vitale pentru îmbunătățirea conectivității și mobilității oamenilor”.

La rândul său, președintele Diputació de Lleida, Joan Talarn Gilabert, a subliniat că „acest plan pilot la inițiativa Consiliului Regional are marea virtute de a contribui la multiplicarea performanței banilor publici pe care primăriile îi alocă pentru îmbunătățirea drumurilor lor, întrucât datorită contribuțiilor supramunicipale la teritoriu, face este posibilă transformarea investiției municipale de 400.000 de euro”.

La rândul său, președintele Consiliului Regional Pallars Sobirà, Carlos L. Isus Castellarnau, a explicat că planul prevede acțiunea „în 300 de kilometri de drum” și că implementarea este de așteptat să înceapă în câteva luni.

sursă: Guvernul anunță Planul pilot de drumuri pentru îmbunătățirea rețelei de drumuri rurale din Pallars Sobirà cu o investiție de 1,8 milioane de euro