Comitetul pentru Primirea Refugiaților (CAPR) s-a întrunit în această marți pentru a coordona acțiunea Guvernului, a entităților sociale și a altor instituții în fața sosirii persoanelor care fug de războiul de război al refugiaților.Ucraina. Întâlnirea a avut loc în cadrul grupului de lucru specific înființat pentru a aborda situația rezultată din atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Președintele Generalității a subliniat în timpul întâlnirii că „solidaritatea internațională este de bază” în situații de război precum cea pe care o trăiește Ucraina și că „este nevoie de toată mobilizarea posibilă până la rezolvarea conflictului” . Prin urmare, guvernul va aloca o primă 500 mie de euro pentru a găzdui persoanele care fug de războiul din Ucraina. Cu această dotare financiară vor fi oferite de la început consultanță juridică și suport psihologic și cheltuielile de bază de trai vor fi acoperite, printre alte nevoi. Departamentul de Egalitate și Feminism a activat deja servicii de asistență juridică și psihologică, precum și servicii de traducere și interpretare, și lucrează pentru a asigura cazarea și întreținerea persoanelor primite.

În prezent, Catalonia a primit 139 cereri de primire a poporului ucrainean, dintre care 71 sunt deja aici. Pentru a garanta cazarea, Guvernul a activat 206 locuri în căminele din rețeaua publică pentru populația ucraineană care nu se poate întoarce în țara lor. Solicitările de informații despre gazdă sunt canalizate prin numărul de telefon 012 și e-mail comiteacollida.igualtat@gencat.cat .

Șeful Executivului a încadrat aceste acțiuni în voința Cataloniei de a continua să fie „țara gazdă așa cum a fost întotdeauna” , și el era convins că atâta timp cât agresiunea rusă în Ucraina nu încetează, din Catalonia vom ști să ținem pasul și vom ști să răspundem acelor oameni care caută refugiu ”. La rândul ei, ministrul Egalității și Feminismului a subliniat că „războiul nu poate fi niciodată soluția unui conflict și știm că în conflictele armate și războaie sunt femeile, fetele și copiii cei care suferă violențe specifice. , adesea invizibil ”. Verge a adăugat că în fața acestei situații „trebuie să denunțăm logicile patriarhale și colonialiste care pătrund în războaie și reiterăm că din Catalonia continuăm să lucrăm pentru pace și să primim bun venit tuturor persoanelor care fug de război” .

Identificați scenarii și proiectați un plan coordonat

Scopul întâlnirii de această dimineață a fost acela de a întocmi posibile scenarii care ar putea ajunge să se concretizeze în zilele și săptămânile următoare și de a concepe un plan coordonat de răspuns la acestea. În ceea ce privește locuințele, pe lângă rețeaua de pensiuni, s-a decis să pună la dispoziția persoanelor care sosesc și alte resurse rezidențiale, atât gestionate de entități specializate, cât și chiar de Generalitati. În plus, vor exista case de solidaritate, locuințe private care au fost puse la dispoziție refugiaților; casele de solidaritate vor fi coordonate de CAPR.

În numele Guvernului, la întâlnire au participat președintele Generalitati, Pere Aragonès Garcia, și ministrul egalității și feminismului, Tània Verge Mestre, care prezidează Comitetul. Au participat și Eunice Romero Rivera, director general pentru migrație, refugiu și anti-rasism; directorul general al Protecției Civile, Mercè Salvat Guinjoan; secretarul pentru Copii, Adolescenți și Tineret, Alexis Serra, și reprezentanți ai Direcției Generale de Cooperare pentru Dezvoltare și Agenției de Sănătate Publică din Catalonia. La întâlnire au mai participat și consulul Consulatului General al Ucrainei la Barcelona, ​​Artem Vorobyov, viceconsul, Vladyslav Sapozhnic, și viceprimarul și consilierul pentru Drepturi Sociale, Justiție Globală, Feminism și LGTBI al Consiliului Local Barcelona. , Laura Pérez Castaño. Din partea organizațiilor sociale, la întâlnire au participat membri ai unei duzini de organizații, printre care Crucea Roșie, Comisia Catalană de Ajutor pentru Refugiați, SICAR cat Adoratrius, Fundația Cepaim și Fundația Bayt al-Thaqafa.

CAPR, în funcțiune de la 2015

Comitetul de primire a refugiaților este un organism de consiliere, participare și coordonare al administrațiilor publice catalane și al entităților și organizațiilor sociale care acționează în domeniul primirii persoanelor care solicită protecție internațională sau a refugiaților. în Catalonia. Funcționează de la , când a fost lansat prin Acordul de Guvern 139 / 206, din 71 din septembrie, pentru care Comitetul pentru Primirea Refugiaților este creat. Printre funcțiile sale se numără stabilirea instrumentelor de coordonare și monitorizarea implementării planurilor și programelor de lucru în domeniul recepției.

Sursa: Guvernul activează un plan de urgență de 500 mii de euro pentru primirea refugiaților