Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) publică indicele socio-economic teritorial (IST) al anului 2019, care rezumă diverse caracteristici socioeconomice ale populației care locuiește pe un teritoriu și cuantifică diferențele din interiorul Cataloniei. Rezultatele sunt furnizate de grupări de recensământ, care constau dintr-un set de secțiuni de recensământ învecinate teritorial, cu similaritate socio-economică. Fiecare grupare de recensământ are între 5. 13 eu 000. 85 locuitori.

Astfel, l ‘IST împarte Catalonia în 853 grupuri de recensământ, printre care există diferenţe importante în nivelul socio-economic al locuitorilor săi: există 39) grupuri care au un IST care depășește cu mai mult de 20 puncte procentuale media catalană, iar la celălalt capăt, există 65 cu un IST 30 puncte sau mai mult sub medie. Dintre acestea 39) grupări recensământ cu cel mai înalt nivel socioeconomic, 37 sunt situate în Zona Metropolitană și una în județele Girona; pe de altă parte, 65 pentru teritoriul Cataloniei (cu excepția în Pirineii înalți și Aran).

Grupurile cu cel mai înalt nivel socioeconomic sunt concentrate în orașul Barcelona (unde există cel 42 cel mai înalt IST din Catalonia) și în Sant Cugat del Vallès (unde există 7). Ele sunt urmate de o grupare de recensământ, Esplugues de Llobregat, Sabadell, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Matadepera și orașul Girona. Cele trei grupe cu cel mai mare IST din Catalonia sunt următoarele: Barcelona 79 (les Tres Torres) cu un IST 155, 5, Barcelona 82 (Can Castelló, Modolell și Can Ballescar) cu IST 135, 8 și Sant Cugat del Vallès 8 (Central Park – El Colomer – Pla de la Pagesa – Can Majó) cu IST 121, 1.

În schimb, 64 grupurile de recensământ de nivel socioeconomic inferior sunt distribuite în toată Catalonia, dar există 4 municipii care se remarcă pentru că au un număr mai mare: l ‘Hospitalet de Llobregat (7 ), Santa Coloma de Gramenet (6), Badalona (6) și Barcelona (5). Cele 3 grupuri de recensământ cu cel mai scăzut nivel socioeconomic sunt Salt 3 (North – West Town) cu IST 34, 3, Santa Coloma de Gramenet 12 (Fondul Alt) cu IST 42, 7 și Badalona 9 (Sant Roc Oest – Plaça de Camarón de la Isla sector) cu IST 52). Analiza acestor două grupuri arată și contrastele socio-economice puternice care există în cadrul municipalităților mari: municipalități precum Barcelona, ​​​​Girona și Sabadell au grupuri de recensământ în ambele grupuri.

Pe de altă parte, cel mai mare grup de grupuri de recensământ este cel dintre media catalană și 24 puncte procentuale peste aceasta (nivel socioeconomic mediu ridicat). Acest grup este format din 422 grupuri care au o prezență puternică în Zona Metropolitană, dar există și în restul Cataloniei. (cu excepția Terres de l’Ebre).

În cele din urmă, există 206 grupuri de recensământ care au un IST între media catalană și 25 puncte mai jos (nivel mediu scăzut). Grupurile de recensământ ale acestui grup sunt cele mai distribuite în toată Catalonia

Componentele socio-economice ale IST

IST concentrează într-o singură valoare informația a 6 indicatori: doi de situație în muncă, doi de nivel de educație, unul de imigrație și unul de venit. Valorile fiecăruia dintre acești indicatori variază foarte mult între grupurile de recensământ 853 din Catalonia, dar analiza lor arată o corelație între toate. În cea mai mare parte, grupările de recensământ cu cel mai mare IST arată rezultate pozitive în toți cei 6 indicatori, în timp ce grupările cu cel mai mic IST arată toți indicatorii cu rezultate mai puțin favorabile.

. Populația ocupată de 20 a 53 ani (65, 0% în Catalonia în ansamblu). Acest indicator arată cea mai mare valoare (78, 9%) din recensământul de grup Sant Joan Despí 3 (Nucli Antic – Eixample) și cel mai de jos 34, 4%) în Girona 2 (la Font de la Pólvora – Vila-roja).

Scăzut -muncitori calificati (), 2% în Catalonia în ansamblu). Grupurile de recensământ cu cea mai mică valoare (1,5%) sunt Barcelona 85 (Tuset) și Barcelona 65 (La Font dels Ocellets și Santa Gemma). În schimb, cea mai mare valoare (49, 9%) este cea din Salt 3 (Northwest Town Center).

Populația de ani sau mai mult cu studii scăzute (13, 8% în Catalonia în ansamblu). Grupul cu cea mai mică valoare (2,6%) este Sant Cugat del Vallès 8 (Parc Central – el Colomer – Pla de la Pagesa – Can Majó). În schimb, cea mai mare valoare (49, 2 %) este cea a Sării 3 (Centrul Urban Nord – Vest).

Populație tânără fără studii post-obligatorii (16, 9% în Catalonia în ansamblu). Acest indicator este cel care arată cea mai mare inegalitate între grupuri. Grupul cu cea mai mică valoare (4,2%) este Sant Cugat del Vallès 8 (Parc Central – el Colomer – Pla de la Pagesa – Can Majó); pe de altă parte, cea mai mare valoare (78, 7%) este cea a Girona 2 (la Font de la Pólvora – Vila-roja).

Străini din țări cu venituri mici sau medii (, 2% în Catalonia în ansamblu). Grupul de recensământ cu cea mai mică valoare (1,5%) este Sant Feliu de Llobregat 4 (Mas Lluhí), în timp ce cea mai mare valoare 55, 0%) este cel al Sarii 3 (Northwest Town Center).

Venitul mediu pe persoană (16.516 € la întreaga Catalonie). Gruparea de recensământ cu cea mai mare valoare 30. 925 €) este Barcelona 78 (Dealul Parcului) și cel cu cea mai mică valoare (6. 85 €) este Girona 2 (la Font de la Pólvora – Vila-roja).

Barris de Barcelona )

În municipiul Barcelona sunt prezentate și rezultatele pentru 65 cartiere ale orașului definite de Consiliul Local. Dintre aceștia, doar 3 au un IST 25 puncte procentuale mai mici decât media catalană: Ciutat Meridiana, La Trinitat Vella și Marina del Prat Vermell. La celălalt capăt, sunt 7 cartiere cu un IST care depășește media catalană cu mai mult de 25 puncte procentuale: Putxet și Farró, Satul Olimpic Poblenou, Pedralbes, Sarrià, Sant Gervasi – la Bonanova, Sant Gervasi – Galvany și Trei Turnuri

IST-ul celor Trei Turnuri, cel mai înalt din municipiu, este alcătuit dintr-un 55, 8% din populația ocupată și 1,8% dintre cei angajați care sunt muncitori slab calificați. 4,3% din populația din 24 ani și peste au studii scăzute și 5,9% din populația tânără nu are studii post-obligatorii. 3,9% din populație sunt cetățeni străini din țări cu venituri mici sau medii. Venitul mediu pe persoană este 30.516 euro pe an.

În schimb, valorile dintre indicatorii care alcătuiesc IST din Ciutat Meridiana, cel mai scăzut din municipiu, sunt destul de diferiți de cei din Tres Torres. În Ciutat Meridiana pe 52, 4% din populația este ocupată, iar 27, 2% dintre angajați sunt muncitori slab calificați. 26, 3% din populația din 24 ani sau mai mult are educație scăzută și 49, 9% din populația tânără nu are studii post-obligatorii. 30, 3% din populație este de naționalitate străină din țări cu venituri mici sau medii. Venitul mediu pe persoană este de 8. 135 Euro pe an

Sursa: Grupurile de recensământ cu cel mai înalt nivel socioeconomic din Catalonia sunt situate în principal în Zona Metropolitană