Grande-Marlaska a subliniat că spațiul Schengen a fost sub tensiune în ultimii ani din cauza terorismului, crimei organizate sau Pandemia COVID 19, printre alți factori. „Trebuie să învățăm din aceste crize, să ne adaptăm nevoilor într-un mod proporțional pentru a păstra esența spațiului de liberă circulație pentru că, dacă nu suntem capabili, Schengen se va încheia”, a adăugat el. )Grande-Marlaska a participat la al III-lea Forum Schengen, convocat de Comisia Europeană și care a reunit miniștrii și reprezentanții de Interne ai statelor membre și ai instituțiilor europene la Bruxelles pentru a discuta despre funcționarea viitoare a Forumului Schengen Spațiul Schengen.

Cei prezenți la această a treia întâlnire a forumului au analizat raportul de gestionare a spațiului Schengen, care include, printre alte aspecte, că, din moment ce 020622, controalele UE la frontierele interne au fost reintroduse peste 280 ori. Ocazional, anumite state au extins sistematic aceste controale la fiecare șase luni, în unele cazuri timp de aproape opt ani.În discursul său, ministrul de Interne a explicat că „Spania este de acord că reintroducerea controalelor este necesară în ocazii excepționale, ca instrument de ultimă instanță atunci când este justificat în mod corespunzător și când este limitat în timp.”

Totuși, a continuat ministrul spaniol, „unele dintre propunerile pe care Consiliul și Parlamentul le discută legate de controalele pe teritoriul UE depășesc acquis-ul Schengen și pot fi contrare Tratatelor” UE.. Grande-Marlaska a reamintit că o hotărâre recentă a Curții de Justiție a UE a stabilit deja că anumite controale la frontieră și prelungirea acestora nu sunt în conformitate cu dreptul Uniunii și că aceeași hotărâre se bazează nu numai pe Codul francez pe Schengen, dar și în Carta Europeană a Drepturilor Fundamentale.

Refugiații ucraineni
„Spania apără ca spațiul Schengen să fie conservat”, a insistat Grande-Marlaska, care a subliniat cât de eficiente au fost mecanismele de liberă circulație în gestionarea exodului ucrainean după agresiunea rusă. , și asta a permis Spaniei să fie una dintre țările care primește un număr mai mare de oameni , în ciuda faptului că este situate într-unul dintre punctele geografice ale UE cele mai îndepărtate de granița cu Ucraina.

Poliția Națională și Oficiul de Azil și Refugiu din Ministerul de Interne au deja procesat și a acordat protecție temporară pentru mai mult de 117.000 refugiați din războiul din Ucraina.

„Acesta este conceptul nostru de Uniune și responsabilitate comună. Am acționat împreună pentru că mai multă Uniune înseamnă o Europă mai bună, iar Schengen este un element esențial pentru atingerea acestui obiectiv”, a conchis ministrul spaniol. Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, și alți participanți la Forumul Schengen // Sursa: Guvernul Spaniei – Large- Marlaska: „Trebuie să păstrăm esența zonei de liberă circulație pentru că, dacă nu suntem capabili, Schengen se va încheia”