Las Palmas de Gran Canaria (Gran Canaria)

Grande-Marlaska a evaluat funcționarea VioGén în cadrul prezentării pe care a susținut-o la „II Congres pentru Justiție și Durabilitate Democratică: răspunsul împotriva violenței de gen”, organizat de Universitatea din Las Palmas din Gran Canaria.

În discursul său, ministrul a reamintit contribuția VioGén, care de la crearea sa a monitorizat 720.000 de cazuri de violență de gen și a oferit un plan de securitate personalizat pentru 630.000 de femei sau victime minore. „Acela este VioGén, un sistem care coordonează munca zilnică a celor aproape 40.000 de funcționari publici care astăzi protejează aceste victime în cele aproape 75.000 de cazuri care rămân active”, a spus el.

Pentru ministru, violența de gen „este o chestiune atât de gravă încât nu mai e loc de mulțumire”, ceea ce a determinat Ministerul de Interne să introducă modificări pentru îmbunătățirea procedurilor și să includă noutățile cuprinse în Pactul de stat împotriva violenței de gen, ratificat în decembrie 2017, „precum și noi strategii bazate atât pe experiența acumulată zilnic de profesioniștii din Forțele de Securitate, cât și pe recomandările făcute de diferite organizații naționale și internaționale”.

„În acest fel, am reușit să transformăm abordarea reactivă tradițională într-una mai proactivă care constituie coloana vertebrală a întregului sistem”, a explicat Grande-Marlaska, care a menționat printre preocupările sale imediate omuciderile de minori comise în domeniul genului. violenţă. „Pentru a îmbunătăți capacitatea de a detecta cazurile care pot duce la acest rezultat nefericit, am început un studiu de pionierat cuprinzător care își propune să dobândească cunoștințe aprofundate despre fapte, circumstanțe, agresori și victime”, a subliniat el.

carcase robuste
Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, în prezentarea privind Sistemul VioGén la „II Congres pentru Justiție și Sustenabilitate Democratică: răspunsul împotriva violenței de gen”.

Printre cele mai recente evoluții în domeniul violenței de gen, Grande-Marlaska a menționat și Instrucțiunea 11/2022 a Secretarului de Stat pentru Securitate, care actualizează procedurile operaționale în managementul riscului cazurilor rezistente și încorporează importanța completării protecției poliției. victimelor cu participarea asistenței sociale.

„Sfârșitul unei relații abuzive este un proces complex care parcurge diferite etape și multiple încercări anterioare de a părăsi relația. Sunt situații în care Forțele de Securitate îndeplinesc foarte greu sarcinile de protecție, așa că este foarte necesar ca activitatea tradițională a poliției este legată de alte resurse sociale și de asistență acordată victimelor”, a clarificat el în prezentarea sa.

Ministrul a anunțat că noile modificări fac parte dintr-un proiect „mult mai larg și mai complex”, numit VioGén Dos. „Este o evoluție uriașă transformatoare a Sistemului VioGén pentru a-l transforma într-un instrument și mai eficient pentru a respecta maxima acestui Guvern și a Ministerului de Interne: toleranță zero în materie de violență de gen și nici o femeie mai victimă a sexului. violență”.

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, în timpul discursului său la prezentarea Sistemului VioGén la „II Congres pentru Justiție și Durabilitate Democratică: răspunsul împotriva violenței de gen”.

Etichete: violența de gen Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska subliniază sistemul VioGén ca un „model internațional de referință” în răspunsul la violența de gen