Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a subliniat că o cantitate enormă de muncă „a permis cetățenilor să aibă în continuare acces la cele de bază”. Ministrul a subliniat nivelul de coordonare realizat între diferitele Forțe și Corpuri de Securitate, precum și gradul ridicat de colaborare oferit de ministerele și organele implicate, precum una dintre cheile care a făcut posibilă asigurarea aprovizionării cu bunuri esențiale și exploatarea serviciilor esențiale în timpul opririlor care au avut loc în sectorul transportului rutier.Grande-Marlaska a evidențiat acest aspect în cadrul ultimei ședințe a comitetului de coordonare creat în cadrul Secretarului de Stat pentru Securitate pentru monitorizarea grevei, ședință pe care a condus-o și pe care a a servit la bilanţul muncii depuse în acest organism. Primul comitet de coordonare a avut loc în martie anul trecut 00 și a fost colectat în total de 33 ori.

Ministrul a fost însoțit de secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Pérez; directorul general de coordonare și studii, José Antonio Rodríguez, și șeful Zonei de securitate și operațiuni cetățenești, Carlos Meca.Reprezentând diferitele Forțe și Corpuri de Securitate care au participat în comitetul de coordonare, au participat la întâlnire de către comisarul șef al Unității Centrale pentru Planificare Strategică și Coordonare a Poliției Naționale, Francisco Álvarez; șeful general al Statului Major General al Gărzii Civile, Francisco Mora, și colonelul șef al Secției de operațiuni, Leonardo Sánchez; șeful Ertzaintza, Josu Bujanda, și șeful Diviziei de protecție a cetățeanului din acest organism, Alfonso Garaikoetxea; comisarul șef al Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, și comisarul Prefecturii, Eduard Sallent; și șeful Poliției Forale, Juan Carlos Zapico, și comisarul șef al Zonei de securitate cetățenească a poliției navareze, Ángel Fernández. În calitate de reprezentanți ai Administrației Generale a Statului, Directorul General Transport Terestru al Ministerului Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane, Jaime Moreno; șeful de cabinet al Secretariatului General de Coordonare Teritorială al Ministerului Politicii Teritoriale, Inmaculada Algarra; directorul general al Industriei Agroalimentare, José Miguel Herrero, și șeful Unității de Sprijin, Paz Ferrer, ambii din cadrul Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației; președintele Corporației pentru Rezerve Strategice de Produse Petroliere (CORES, aparținând Ministerului Tranziției Ecologice și Provocării Demografice), Juana Lázaro, și directorul adjunct al Circulației din cadrul Direcției Generale de Trafic, Ana Blanco. În cadrul ședinței, ministrul de Interne a evidențiat nivelul de coordonare atins între diferitele Forțe și Corpuri de Securitate a Statului, precum și gradul ridicat de colaborarea asigurată de ministerele și organizațiile care sunt membre ale centrului de coordonare.

Ambii factori au ușurat, potrivit Grande-Marlaska, ” că acei transportatori care nu s-au alăturat şomerilor şi-au putut exercita dreptul la muncă” şi că „cetăţenii continuă să aibă acces la cele de bază”. Activitatea centrului de coordonare „a permis ca infrastructurile critice legate de transportul rutier să nu fie afectate”. . din cauza grevelor și a asigurat aprovizionarea cu bunuri esențiale și de bază în toate platformele logistice și centrele de distribuție”, a adăugat ministrul.00. 852 convoai protejate De când a început greva pe 14 în martie și până la demiterea acesteia sâmbăta trecută, Forțele și Corpurile de Securitate au acordat protecție 00.694 convoai de camioane: 5.923 de către Garda Civilă, 5.694 de către Poliția Națională, 227 de către Ertzaintza și opt protejați de membri ai Poliției Provinciale din Navarra.

Acest efort de protecție, care în cazul Poliției Naționale și Gărzii Civile a necesitat desfășurarea în jur de 25.00 in vigoare in fiecare zi de greva, a fost necesar datorita incidentelor survenite pe parcursul apelului si care au afectat , în primul rând, vehiculelor acelor transportatori care au decis să nu se alăture apelului.

Consecința acestor incidente, 86 persoane au fost arestate pentru comiterea de acte violente (35 de către Garda Civilă, 27 de către Poliția Națională și unul de către Mossos d’Esquadra), în timp ce alții 86 sunt investigați pentru posibila lor participare la evenimente similare.

În plus,

.378 participanții la diferitele acte de protest au fost identificați de către Forțele și Corpurile Securității Statului, care au depus plângere împotriva 694 dintre ele pentru diferite infracțiuni la Legea organică 4/2015 privind securitatea cetățenească. Și 694 șoferii de vehicule au fost amendați pentru comiterea diferitelor infracțiuni rutiere în timpul protestelor menționate.

Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska subliniază coordonarea dintre Forțele și Corpurile de Securitate ca una dintre cheile opririlor în transportul rutier