Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, intervine la închiderea Conferinței internaționale la nivel înalt privind drepturile omului, societatea civilă și lupta împotriva terorismului, organizată de ONU și Guvernul Spaniei.

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a proclamat că „în apărarea drepturilor omului, în lupta împotriva terorismului și în protecția victimelor sale, comunitatea internațională își va găsi întotdeauna în Spania cel mai puternic aliat” .

Grande-Marlaska și secretarul general adjunct al Oficiului Națiunilor Unite pentru combaterea terorismului (UNOCT), Vladímir Voronkov, au închis Conferința internațională la nivel înalt privind drepturile omului, societatea civilă și lupta împotriva terorismului, organizată de ONU și Guvernul Spaniei și care se desfășoară de marți 10 în luna mai la Centrul de Târguri și Congrese din Malaga.

În discursul său, ministrul de Interne a amintit că „Spania este o țară care poate depune mărturie despre duritatea cu care terorismul lovește societățile, dar poate și dovedi că valorile democratice ne oferă instrumente utile pentru a învinge organizațiile teroriste”.

Grande-Marlaska a explicat participanților la conferința internațională că experiența acumulate și lecțiile învățate în lupta împotriva terorismului au permis Spaniei să se doteze cu o schemă de protecție împotriva acestui fenomen concretizat în Strategia națională împotriva terorismului. Această strategie, a subliniat ministrul, se realizează prin intermediul Comitetului de specialitate împotriva terorismului, organism creat în . și prezidat de secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Pérez, a cărui misiune este de a asista Consiliul Național de Securitate în planificarea și coordonarea luptei împotriva terorismului.

În plus, Spania și-a consolidat capacitățile de combatere a terorismului prin conceperea unor planuri specifice, printre care a citat Planul de prevenire, protecție și răspuns împotriva terorismului; Planul strategic național de prevenire și combatere a radicalizării violente; Programul de intervenție cu deținuții jihadiști din centrele penitenciare și Planul strategic național împotriva finanțării terorismului.

Pentru a încheia intervenția sa. , ministrul de Interne a amintit că „Spania are o lege de pionierat, 10/33 privind recunoașterea și protecția cuprinzătoare a Victimele terorismului, al căror preambul proclamă că sunt victime ale unor încălcări grave ale drepturilor omului, ceea ce le consolidează statutul normativ și leagă drepturile de valorile constituționale și universale ale societăților deschise și democratice.”

Rețeaua globală de asociații

La sfârșitul ceremoniei de închidere, Grande-Marlaska și Voronkov au avut o întâlnire bilaterală în care, printre altele, au abordat procesul de deschidere a unui sediu regional al ONUCT la Madrid, al cărui intrarea in functiune acest lucru se va întâmpla 2022.

Ministrul de Interne a profitat de întâlnire pentru a transmite secretarului general adjunct al ONU sprijinul Spaniei pentru desfășurarea primului Congres global al victimelor terorismului, programat pentru viitorul Septembrie la New York.

În acest conclav, care va pune victimele în centrul dezbaterii privind lupta împotriva terorismului în context internațional, Spania dorește să promoveze constituirea unei rețele globale de asociații de victime.

Îmbunătățirea prevenirii terorismului
Conferința internațională la nivel înalt privind drepturile omului, Societatea Civilă și Lupta împotriva Terorismului desfășurată în aceste zile la Malaga culminează o serie de lucrări programate de ONUCT pentru a proiecta o paradigmă care să îmbunătățească mecanismele de prevenire și contracarare a amenințării teroriste.

. Conclavul, inaugurat ieri marți de ministrul Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării, José Manuel Albares, a reunit reprezentanți ai numeroaselor state membre ONU, entități dependente de această organizație internațională, diverse organizații și organizații internaționale, instituții care apără drepturile omului și diverși experți în diferitele subiecte abordate.

La ședințele de lucru, desfășurate cu ușile închise, au participat a doi membri ai Ministerului de Interne spaniol: Manuel Navarrete, director al CITCO, și Montserrat Torija, director general al Sprijinului pentru Victimele Terorismului.

Mai multe informații Inaugurarea Conferinței internaționale la nivel înalt privind drepturile omului, societatea civilă și lupta împotriva T eroare (/00/2022) Sursa: Guvernul Spaniei – 2022 Grande-Marlaska: „In lupta impotriva terorismului și protecția victimelor sale, comunitatea internațională își are cel mai puternic aliat în Spania”2022