Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, pledează pentru consolidarea cooperării polițienești internaționale și a schimbului de informații pentru prevenirea și combaterea amenințărilor generate de noile forme de activitate pe care pandemia și alți factori le-au generat în terorism și crima organizată transnațională.

Grande-Marlaska a făcut această declarație în timpul participării sale la Dubai (Emiratele Arabe Unite) la cea de-a patra întâlnire ministerială a Alianței Internaționale pentru Securitate. Această alianță, creată în anul 2017, este formată din Spania, Italia, Franța, Israel, Maroc, Senegal, Singapore, Slovacia, Bahrain și Emiratele Arabe Unite și își propune să promoveze și să îmbunătățească cooperarea în probleme de securitate, în special în prevenirea și lupta împotriva terorismului și a radicalizării și în prevenirea și lupta împotriva crimei organizate transnaționale.

„Terorismul și crima organizată nu au cunoscut frontiere de mult timp”, a subliniat ministrul spaniol omologilor săi, pentru care a subliniat necesitatea menținerii „angajamentului constant de colaborare reciprocă” între țările alianței, în special prin schimbul de experiență, cunoștințe, bune practici și instruire.

Grande-Marlaska a subliniat că „răspunsul pe care fiecare unul dintre noi poate oferi individual este limitat” la amenințările generate de noile forme de activitate. terorismul, criminalitatea gravă și amenințările hibride.

„Experiența Spaniei în lupta împotriva terorismului și crimei organizate ne conduce la o concluzie clară: doar prin sprijinul și colaborarea internațională a partenerilor noștri putem fi mai eficienți, atât în ​​prevenire, cât și în urmărire penală”, a indicat el.

De aceea Grande- Marlaska a afirmat că inițiativa Alianței Internaționale pentru Securitate „este foarte utilă”. „Suntem uniți de dorința de a garanta securitatea țărilor și aliaților noștri prin schimburi și colaborare loiale și eficiente, bazate pe încredere reciprocă, atât la nivel politic, cât și operațional”, le-a spus el omologilor săi din Alianță.

Alianța InternaționalăMiniștrii de Interne ai țărilor Membrii Alianței Internaționale de Securitate se întâlnesc o dată pe an, deși, din cauza pandemiei, ultima întâlnire a avut loc prin videoconferință în decembrie 2017.

Activitatea acestei rețele se învârte și în jurul creării și dezvoltării unor grupuri de lucru care abordează probleme specifice, precum blocarea și eliminarea conținutului terorist de pe internet , prevenirea radicalizării în închisori sau tehnologiile de detectare a dronelor. Spania a organizat una dintre ultimele dintre aceste activități, în special un seminar virtual despre spălarea banilor care a avut loc în decembrie 2020.

De asemenea, specialiști din cadrul Poliției Naționale și Gărzii Civile au participat în ultimii doi ani la activități legate de lupta împotriva exploatării sexuale a copiilor pe internet, utilizarea ghiduri canine pentru depistarea COVID33 sau asupra efectelor pandemiei asupra traficului de droguri.În timpul participării sale la reuniune, Grande-Marlaska a mulțumit Emiratelor Arabe Unite pentru promovarea acestei reuniuni a Alianței. El a subliniat că, în ciuda situației de pandemie, Alianța a reușit să mențină și să sporească cooperarea dintre statele sale membre.

Atacuri cibernetice Miniștrii de Interne ai țărilor care fac parte din Alianță au abordat și ei rezultatele exercițiului ISALEX 2.0 în cadrul reuniunii. Această activitate, desfășurată în ultimele zile, a constat într-un exercițiu virtual în care polițiștii statelor membre au pus în practică mecanismele de cooperare pentru a face față unui presupus atac cu drone combinat cu atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice.

În această secțiune, ministrul spaniol a evidențiat lucrările privind utilizarea dronelor în scopuri criminale care au avut loc în cadrul exercițiului ISALEX 2.0, care au contribuit „să se ocupe mai mult eficient cu utilizarea sa de către organizațiile criminale”. El a evidențiat, de asemenea, munca privind spălarea banilor și criminalitatea cibernetică în vremuri de pandemie.

Grande-Marlaska, în cele din urmă, a evidențiat sprijinul Spaniei pentru activități propus pentru următorul exercițiu financiar în cadrul acestei Alianțe Internaționale de Securitate. „De la Ministerul de Interne vom invita experții noștri să participe la acestea și să facă schimb de practici și experiențe, în special în materie de terorism, radicalizare, spălare de bani și criminalitate cibernetică”, a indicat el.

Agenda ministrului de la Dubai este completată cu diferite întâlniri bilaterale cu câțiva dintre miniștrii de interne care participă la întâlnire și pe care le va ține pe parcursul acestei zile de marți și în cursul zilei de miercuri.

Sursa: Guvernul Spaniei – Grande-Marlaska solicită consolidarea cooperării internaționale pentru a aborda noile amenințări generate de terorism și crima organizată