Ministrul Educației, Josep Gonzàlez-Cambray, a inaugurat în această dimineață mSchools Reflection Day, un eveniment care face parte din Mobile World Congress desfășurat în această săptămână la Fira Barcelona de l’Hospitalet

*) Conferința a analizat starea actuală a tehnologiei educaționale și potențialul acesteia ca instrument de inovare, incluziune și echitate, reflectând în același timp asupra importanței tehnologiei ca instrument, instrument de îmbunătățire și inovare a activității didactice. Ministrul Gonzàlez-Cambray a subliniat importanța acestor instrumente în îmbunătățirea învățării atât pentru elevi, cât și pentru profesori.: „ Nu este vorba doar de creșterea abilităților tehnologice ale elevilor și profesorilor. Ceea ce avem nevoie este să putem pune întregul potențial al tehnologiei în slujba proceselor de învățare. Profesorul viitorului va avea nevoie de abilități tehnologice care să faciliteze practica didactică și să permită interacțiunea cu elevii. Formarea profesorilor este cheia, iar noi îi vom însoți cu 284 mentori digitali care se alătură sistemului de învățământ . ” *) Șeful Educației a reamintit diferitele acțiuni ale Departamentului în domeniul digitalizării în cadrul Planului de Educație Digitală al Cataloniei. Astfel, s-a finalizat conexiunea la internet a elevilor; se realizează furnizarea de laptopuri pentru studenți; iar figura mentorului digital este implementată în mod pilot. Și a avansat că în următorii 3 ani, Departamentul va dedica mai mult de 190 M € dotării digitale, 47 dintre care milioane sunt dedicate formării profesorilor și școlilor.

„ Acum este momentul. Tehnologia este instrumentul, iar profesorii, pârghia. Transformarea educațională nu mai este doar dorită, ci este acum inevitabilă și esențială. Sistemul de învățământ trebuie să răspundă la probleme precum digitizarea, curriculumul de competențe, globalizarea și învățarea pe tot parcursul vieții. Lumea s-a schimbat și educația nu poate și nu va fi lăsată în afara acestei revoluții ”, a conchis Josep Gonzàlez-Cambray.

Spațiu pentru inovare tehnologică

Ziua de reflecție a reunit experți, profesori, studenți, antreprenori, creatori și diseminatori într-un spațiu de întâlnire pentru inovarea tehnologică și pentru a aborda viitorul predării. Svenia Busson, co-fondatorul LearnSpace și European EdTech Alliance, a susținut o conferință pe tema „Transformarea tehnologică, o viziune globală a educației”. Apoi a avut loc masa rotundă privind dezvoltarea profesională a competenței didactice digitale cu participarea cadrelor didactice, a mentorilor digitali și a cadrelor universitare din domeniul educației.

. 3 martie, 2022

Sursa: