Secretariatul de Politică Lingvistică şi Secretariatul pentru Imigraţie din cadrul Departamentului de Acţiune Socială şi Cetăţenească au lansat pe 8 aprilie, la Barcelona, un ghid de învăţate a limbii catalane pentru românii din Catalunya – “Viure a Catalunya. Aprenem català des del romanès” – „A locui în Catalunya. Să învăţăm catalana în comparaţie cu româna„.

 

Din aceeaşi colecţie, mai fac parte alte două ghiduri de învăţare a limbii catalane în comparaţie cu chineza şi araba, iar în proces de pregătire sunt ediţiile destinate comunităţilor urdu şi amazic.

Vicepreşedintele Guvernului catalan, Josep-Lluís Carod-Rovira, a precizat că „ediţia de faţă este un manual deosebit de practic pentru că românii care locuiesc în Catalunya au posibilitatea de a învăţa catalana şi astfel se pot integra mult mai uşor în societatea catalană, facilitîndu-le în acelaşi timp şi accesul în sectorul laboral. Catalunya nu mai este aceeaşi din trecut; continuă să fie Catalunya însă cu catalani şi catalane de origine diferită, iar diversitatea culturală, lingivistică şi religioasă face din această comunitate un spaţiu în care cei care vin să poată să se stabilească”.

Consiliera de Acţiune Socială şi Cetăţenească, Carme Capdevila, a ţinut să adauge că în prezent, „comunitatea românilor ocupă locul doi în Catalunya în rîndul comunităţilor de imigranţi şi a remarctat faptul că este unul dintre colectivele de imigranţi care cel mai bine s-a adaptat la criza actuală”.

La actul de prezentare au mai participat Bernat Joan, Secretarul de Polítică Lingvístică, Oriol Amorós, Secretarul de Imigraţie, Alina Stoicescu, viceconsul la Consulatul General al României la Barcelona şi numeroşi reprezentanţi ai asociaţiilor de români din Catalunya.

Ghidul este structurat în  trei părţi şi oferă informaţii despre diverse aspecte culturale ale societăţii catalane, caracteristici de bază ale gramaticii catalane cît şi numeroase fişe de vocabular util pentru diverse teme din viaţa de zi cu zi, însoţite de dialoguri, toate acestea putînd fi ascultate pe CD-ul care însoţeşte lucrarea.

Guvernul catalan va distribui gratuit materialul în diverse instituţii care intră în contact direct cu comunitatea românească, dar şi în bibliotecile publice, asociaţii şi centre şcolare. Textul în suport PDF poate fi consultat şi pe pagina web: http://www.gencat.cat/llengua/viure/romanes.