Obtinerea certificatului comunitar NIE este o bataie de cap pentru toti cetatenii europeni comunitari care vor sa se stabileasca in Spania.


[et_bloom_locked optin_id=”optin_5″] content [/et_bloom_locked]
Certificatul comunitar de rezidenta este obligatoriu doar daca cetatenii europeni care ajung in Spania vor sa depaseasca perioada de 3 luni, in care nu este obligatorie inscrierea in registrul cetatenilor comunitari.

Inscrierea contractului de munca la Securitatea Sociala (angajarea) din Spania este cea mai mare problema pentru romanii care isi gasesc de munca dar nu au certificat NIE.

Legislatia spaniola permite insa inregistrarea contractului de munca si pe baza documentului national de identitate (romanesc), in acest caz existand obligatia ca in maxim 3 luni de la angajare cetateanul sa prezinte certificatul de rezidenta, care se poate obtine, in virtutea existentei unui contract de munca.

La ce este bun certificatul de rezidenta NIE in Spania

Certificatul NIE serveste pentru a demonstra rezidenta legala in Spania si pentru a incepe o activitate de munca sau de afaceri. Cu acest numar de identificare, cetatenii comunitari isi stabilesc rezidenta fiscala in Spania.

Cu toate ca este un document care nu demonstreaza identitatea fara a prezenta si pasaportul, certificatul comunitar NIE, pana de curand o foaie verde si greu de manevrat, este indispensabil pentru oricine doreste sa inceapa sa traiasca in Spania.

Ce conditii trebuie indeplinite pentru a obtine rezidenta in Spania

Ambasada Romaniei la Madrid informeaza ca pentru obtinerea unui certificat de rezidenta nou, trebuie indeplinite cerintele stabilite de lege pentru fiecare caz:

ANGAJATI: Cei care sunt angajati vor prezenta documentul de inregistrare in regimul corespunzator de securitate sociala  sau contractul de munca inscris la Serviciul Public de Ocupare din Spania (SEPE/INEM);

AUTONOMOS: Cei care desfasoara activitati lucrative pe cont propriu (autónomos) trebuie sa prezinte documentul de inregistrare in regimul corespunzator de securitate sociala sau documentul de justificare a stabilirii sediului social  prin inscrierea la Registrul Comertului;

FARA CONTRACT IN SPANIA: Cetatenii romani care in momentul solicitarii nu desfasoara activitati legale generatoare de venit, trebuie sa aduca dovezi clare ca dispun de mijloace de intretinere suficiente pentru sine si persoanele aflate in intretinere (ex: conturi bancare, cecuri, proprietati, carti de credit etc.) si asigurare medicala (nu card european de sanatate);

MEMBRII DE FAMILIE ai cetateanului european care are/solicita stabilirea resedintei in Spania, trebuie sa demonstreze ca:

  • insotesc cetateanul rezident sau reintregesc familia;
  • este casatorit cu cetateanul rezident (va prezenta certificatul de casatorie);
  • este fiu/fiica al/a cetateanului rezident sau al/a sotului/sotiei acestuia (va prezenta certificatul de nastere) si are varsta sub 21 de ani. Daca este de varsta mai mare de 21 de ani, va justifica faptul ca dispune de mijloace proprii de intretinere sau va aduce un certificat de handicap, care sa ateste ca se afla in intretinerea parintilor.
  • este parinte al cetateanului rezident (va prezenta certificatul de nastere) si ca dispune de mijloace proprii de intretinere.

REINNOIREA CERTIFICATULUI NIE: Cetatenii romani care au deja un certificat de rezidenta si traiesc in Spania, dar doresc schimbarea acestuia trebuie, de asemenea, sa demonstreze la momentul solicitarii certificatului NIe nou, ca dispun de mijloace de sustinere suficiente.

PROGRAMARE LA POLIȚIE

https://www.policia.es/documentacion/oficinas/madrid.html

ATENTIE LA SCHIMBAREA CERTIFICATULUI DE REZIDENTA

Daca la momentul solicitarii schimbarii certificatului comunitar de rezidenta NIE, romanii stabiliti deja in Spania nu mai indeplinesc conditiile legale de acordare (mijloace de sustinere financiara),  li se va refuza eliberarea altui certificat.

Nu solicitati schimbarea certificatului de rezidenta decat daca indepliniti conditiile de obtinere a acestui document!

Certificatul NIE nu expira

Ambasada Romaniei la Madrid specifica faptul ca certificatele de inregistrare a cetatenilor europeni nu expira niciodata, indiferent de format (nou sau vechi). In consecinta, nu exista obligativitatea preschimbarii celor de model vechi (foaia verde, format fila A4), cu cele noi (format mic, tip card – tarjeta);

Pentru detalii si clarificari suplimentare va puteti adresa Ambasadei Romaniei de la Madrid catre Biroul atasatului pe probleme de munca si afaceri sociale – telefon: 0034 91 350 73 56.

Citește și:

Cum se poate obtine rezidenta in Spania – NIE pentru cetatenii europeni

Noutati legislative: Asistenta sanitara pentru romanii din Spania

Cate tipuri de rezidenta exista in Spania