În contextul aniversării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului dintre România și Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, a realizat miercuri, 4 mai 2022, o vizită oficială în România, la invitația Președintele României, Klaus Iohannis.

Cu această ocazie, Președintele federal Frank-Walter Steinmeier a fost primit la Palatul Cotroceni de către Președintele României Klaus Iohannis. Consultările celor doi șefi de stat au vizat modalitățile de dezvoltare și aprofundare ale relației bilaterale privilegiate cu valențe strategice româno-germane, definită de un dialog politico-diplomatic foarte activ, legături economice deosebit de dinamice și contacte interumane strânse.

O atenție specială a fost acordată evoluțiilor mediului de securitate regional, european și euroatlantic, marcat de multiple provocări în contextul agresiunii ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Președintele Klaus Iohannis a confirmat sprijinul deplin pe care România îl acordă tuturor refugiaților din Ucraina care vin în țara noastră, prin măsuri concrete, cum ar fi operaționalizarea Centrului logistic umanitar de la Suceava. Totodată, a subliniat necesitatea acordării unui sprijin consistent Republicii Moldova, arătând că România și Germania sunt alături de Republica Moldova în gestionarea provocărilor cu care se confruntă, inclusiv prin intermediul organizării co-inițiativei Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova. Președintele României a reiterat cu această ocazie sprijinul deplin al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, a Ucrainei și a Georgiei în Uniunea Europeană.

În cadrul vizitei la București, Președintele federal Frank-Walter Steinmeier a avut de asemenea întrevederi cu premierul Nicolae Ionel Ciucă, cu studenții ucraineni de la Colegiul Național Mihai Viteazul, precum și cu reprezentanți ai minorităților germane și evreiești.

 

Informații suplimentare: Declarațiile de presă comune susținute de Președintele României, Klaus Iohannis, cu Președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier.  

  (poze: Administrația Prezidențială și Guvernul României)

Sursa: Vizita Președintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, la București