Cu ocazia semnării „Declarației comune de intenție” între Ministerele Afacerilor Interne din România și Renania de Nord-Westfalia, doamna Adriana Stănescu, ambasadorul României la Berlin, a realizat o vizită la Düsseldorf în perioada 20-21 martie 2022.

Cu această ocazie, ambasadorul României a avut întrevederi cu ministrul pentru afaceri europene și afaceri internaționale al landului Renania de Nord-Westfalia Stephan Hothoff-Pförtner, cu ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia Herbert Reul și cu conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Rinului de Jos (IHK Duisburg).

În cadrul întrevederii cu ministrul pentru afaceri europene și afaceri internaționale al landului Renania de Nord-Westfalia, Stephan Hothoff-Pförtner, au fost discutate consecințele războiului din Ucraina și situația din Vecinătatea Uniunii Europene. A fost evidențiat faptul că în landul Renania de Nord-Westfalia este prezentă o comunitate românească importantă, care numără peste 150.000 de cetățeni români, în proporție covârșitoare persoane bine integrate, care contribuie activ la bunăstarea societății. Au foste evocate de asemenea schimburile economice intense și dialogul politic substanțial, precum și existența, la nivelul landului  a cinci orașe înfrățite cu orașe din România.

Întrevederea cu ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia, Herbert Reul, a permis evidențierea cooperării foarte bune în domeniul afacerilor interne care deja există între landul Renania de Nord-Westfalia și România, semnarea „Declarației comune de intenție” fiind un pas suplimentar și un cadrul util pentru intensificarea în continuare a dialogului bilateral în acest domeniu. Cu această ocazie au s-a discutat și despre agresiunea rusă asupra Ucrainei, având ca efect refugierea unui mare număr de cetățeni ucraineni în statele vecine și în alte state europene, părțile subliniind importanța cooperării bilaterale și în context UE pentru gestionarea acestui fenomen și sprijinirea în cel mai bun mod a oamenilor aflați în nevoie.

Ambasadorul României s-a aflat duminică la Parohia ortodoxă română de la Dusseldorf, unde a avut o întrevedere cu Parintele paroh Dr. Iosif-Cristian Rădulescu, adresând totodată un cald cuvânt de salut enoriașilor participanți la serviciul religios.

(Copyright ultima poză: Niederrheinische IHK/Zoltan Leskovar)

Sursa: Vizita ambasadoarei Adriana Stănescu în Renania de Nord-Westfalia