La data de 15.06 Ambasada României la Berlin a găzduit o prezentare a expoziției itinerante „Samuel von Brukenthal, un european timpuriu”, inițiată de Forumul Cultural German pentru Europa de Est (Potsdam, Germania) în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul guvernului României.

Expoziția foto-documentară trilingvă își propune o prezentare vie a operei și activității lui Samuel von Brukenthal, pe zece panouri, reliefând contribuția sa majoră în calitate de guvernator al Transilvaniei la europenizarea regiunii și importanța înființării primului muzeu deschis publicului larg din sud-estul Europei.

În deschiderea evenimentului, Ambasadorul României a amintit că Samuel von Brukenthal reprezintă un simbol a Transilvaniei în materie de dialog între est și vest, a implementat reforme importante în calitate de guvernator și a fost fondatorul primului muzeu deschis publicului larg din Europa de sud-est. În cuvântul său, Harald Roth, director al  Forumului Cultural German pentru Europa de Est, a arătat că Brukenthal a contribuit la întărirea legăturilor europene și a unei conștiințe europene în Transilvania. În prezentarea sa, Thomas Șindilariu, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, a făcut o evocare amplă a biografiei lui Samuel von Brukenthal, subliniind că acesta este un exemplu de tenacitate și bună educație puse apoi în slujba administrației.

Manifestarea culturală a fost organizată sub patronajul Ambasadei României la Berlin, în cadrul ciclului de evenimente dedicate celebrării a 30 de ani de parteneriat și prietenie româno-germană în Europa, de la semnarea Tratatului între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa.   

Sursa: Prezentarea expoziției itinerante „Samuel von Brukenthal, un european timpuriu”