Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a co-prezidat la 5 aprilie 2022, alături de Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei – țară care deține Președinția G7, și de Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Franței – stat care asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene, Conferința Internațională privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform), desfășurată la Berlin.

La eveniment au participat prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, ministrul afacerilor externe și integrării europene de la Chișinău, Nicolae Popescu, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, secretarul de stat din Ministerul Justiției din România, George Cătălin Șerban, precum și miniștri de externe și demnitari din 36 de state și nouă organizații internaționale.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova este o inițiativă comună a României, Germaniei și Franței care are drept scop mobilizarea sprijinului internațional pentru susținerea Republicii Moldova în contextul valului de refugiați care se adăpostesc din calea agresiunii asupra Ucrainei, precum și acordarea de expertiză pentru procesul de reformă democratică din Republica Moldova.  

În cadrul intervenției sale, șeful diplomației române a arătat că Republica Moldova se confruntă cu gestionarea celui mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor dintre toate statele vecine Ucrainei, în contextul războiului lansat de Rusia, care a generat drame umane, provocări de securitate și dificultăți economice.

Șeful diplomației române a anunțat acordarea de către România a unui pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro, care completează pachetul de asistență în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România în cadrul Ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova (Chișinău, 11 februarie 2022), precum și găzduirea de către România a celei de-a doua conferințe ministeriale a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova. Ministrul Bogdan Aurescu a arătat totodată că România este un susținător constant și ferm al Republicii Moldova, oferind sprijin prin preluarea directă a refugiaților de la granița dintre Republica Moldova și Ucraina, precum și prin acordarea de asistență în natură și furnizarea de combustibil în valoare de 3,4 milioane de euro.

 „România susține perspectiva europeană a Republicii Moldova și, conform Parteneriatului nostru Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, considerăm că locul acestei țări este în cadrul familiei europene”, a subliniat ministrul roman al afacerilor externe.

La finalul Conferinței, miniștrii de externe ai României, Germaniei și Franței au adoptat un set de Concluzii ale co-președinților Conferinței internaționale de sprijin pentru Republica Moldova.

Mai multe informații sunt disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al României (declarațiile ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu înaintea Conferinței AICI, deschiderea Conferinței AICI și conferința de presă de la finalul Conferinței AICI), pe pagina de Facebook a misiunii diplomatice a României la Berlin și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al R.F. Germania (în limba engleză).

Sursa: Participarea ministrului român al afacerilor externe la Conferința Internațională de sprijin pentru Republica Moldova (Berlin, 5 aprilie 2022)