Germania nu vrea ca Uniunea Europeană să emită bonuri de trezorerie pentru toate statele membre, ca măsură de frânare a crizei din zona euro.

Cancelarul german Angela Merkel s-a opus ieri propunerii de a emite eurobonuri, în comun cu statele membre şi de asemenea a refuzat să accepte creşterea fondului de salvare de 750 de miliarde de euro pentru sprijinirea membrilor care nu mai pot să-şi finanţeze datoria publică.

Premierul luxemburghez şi preşedinte al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, făcuse o propunere preluată de ‘Financial Times’ privind emiterea de eurobonuri pentru frânarea crizei datoriilor publice din zona euro, prin reducerea costurilor de finanţare a datoriei pentru ţările afectate de criză.

Juncker considera împreună cu ministrul italian de Economie, Giulio Tremonti, că emiterea de eurobonuri ar transmite un mesaj clar pieţelor cu privire la ireversibilitatea monedei euro.

Din punctul său de vedere, însă, comisarul pe probleme economice, Olli Rehn, a precizat că emiterea de eurobonuri ca măsură de frânare a crizei este o „idee intelectuală atractivă”, dar nu crede că va fi pusă în aplicare din cauza opoziţiei statelor membre ale UE.