Ambasadoarea României, Adriana-Loreta Stănescu, a participat alături de ambasadorul Germaniei, Peer Gebauer, la emisiunea „Pașaport Diplomatic”, difuzată la 25 martie 2022 pe canalul de televiziune Digi24 HD.

În contextul celebrării a 30 de ani de la semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului de cooperare prietenească și parteneriat în Europa, ambasadorii României și Germaniei au reconfirmat relațiile bilaterale româno-germane excelente și importanța cooperării strânse în cadrul UE, al NATO și al organizațiilor internaționale, inclusiv în contextul crizei provocate de agresiunea militară asupra Ucrainei. „Relațiile româno-germane, care sunt deja foarte bune, și parteneriatele de care ne bucurăm din punct de vedere economic ne vor oferi posibilități suplimentare pentru a dezvolta relația noastră economică şi în această perioadă de criză”, a argumentat ambasadoarea României cu privire la adaptarea relațiilor economice internaționale în răspuns la criza de securitate generată de agresiunea militară asupra Ucrainei.

„Ucraina, Republica Moldova și Georgia aparțin familiei europene”, a accentuat ambasadoarea Adriana Stănescu, punând în lumină acțiunile întreprinse de România pentru a sprijini Ucraina și populația ucraineană care se refugiază din calea violențelor armate, precum și solidaritatea României cu poporul ucrainean. „Sunt sigură că România și Germania, așa cum au făcut și înainte, vor fi susținătoare puternice și de încredere pentru Ucraina, precum și pentru Republica Moldova și Georgia”, a subliniat ambasadoarea României.

Un alt subiect deosebit de important menționat în cadrul interviului a fost situația lucrătorilor români din Germania, care este constant în atenția misiunii diplomatice a României la Berlin. În acest context, ambasadoarea României a evidențiat planul de acțiune româno-german pentru perioada 2020-2022, care urmează să fie reînnoit și aprofundat, în vederea asigurării respectării tuturor drepturilor angajaților români din Germania. „Este un efort continuu de a informa muncitorii români care vin în Germania cu privire la drepturile lor”, a subliniat ambasadoarea Adriana Stănescu, arătând că românii beneficiază în Germania de un cadru legal foarte bun și un sprijin instituțional important.

Înregistrarea interviului este disponibilă aici: https://www.digi24.ro/stiri/externe/cum-colaboreaza-romania-si-germania-in-criza-ucraineana-avantajele-unei-relatii-solide-interviu-1885567.

Sursa: Interviul acordat de Ambasadoarea României, Adriana-Loreta Stănescu, în cadrul emisiunii „Pașaport Diplomatic”