La data de 10 septembrie a.c., Societatea Germano-Română din Berlin (Deutsch-Rumänischen Gesellschaft Berlin e.V. – DERUGE) a organizat un eveniment dedicat sărbătoririi a 30 de ani de activitate.

Întâlnirea a fost deschisă de Dr. Gerhard Köpernik, președintele DERUGE, care a mulțumit pentru implicarea generoasă a membrilor și a prietenilor societății germano-române din Berlin, care a făcut posibilă derularea proiectelor devenite tradiționale ale acestei asociații: reuniunile dedicate dialogului intercultural sub genericul Jour Fixe, tururi și vizite de documentare în diverse puncte de interes din România, dar și Republica Moldova, editarea revistei bianuale a asociației, burse pentru studenți din România și sprijin pentru Asociația Română Speranța din Timișoara.

În cuvântul de deschidere, Adriana Stănescu, Ambasadorul României în Germania, a adresat mulțumiri pentru activitatea susținută a DERUGE, subliniind că asociația a fost în toată această perioadă un constructor activ de punți între culturile și societățile celor două țări. Prin promovarea dialogului intercultural, a comunicării și a cunoașterii reciproce, au fost reduse lacunele de informare și au fost depășite stereotipiile percepției publice, aducând astfel o contribuție importantă la descoperirea unei relații autentice și la apropierea dintre cele două țări.

Doamna Hermine Sofia Untch, vicepreședintele asociației, a prezentat panoramă a celor mai interesante și de impact evenimente organizate de către DERUGE în ultima decadă de activitate, iar doamna Janka Vogel, cercetător și secretar al asociației a moderat un panel de discuții sub genericul Sosiți și stabiliți: noi perspective din cadrul diasporei române din Berlin. Dezbaterea s-a bucurat de prezența doamnei Ana – Maria Trăsnea, Plenipotențiar al Statului Berlin pe lângă Guvernul Federal și Secretar de Stat pentru Implicare Civică, Promovarea Democrației și Afaceri Internaționale în cadrul Cancelariei Senatului din Berlin, alături de un grup de tineri specialiști originari din România: Anca Florian, politolog și cercetător în domeniul migrației, Alexandru Bulucz, poet, traducător și editor, recent laureat al Premiului Deutschlandfunk și Dr. Cristian Crăciun, istoric și egiptolog.

Discuțiile au revelat traseele profesionale diferite ale invitaților la această dezbatere, urmărirea împlinirii personalității prin performanța profesională în contextul trecerii dintr-o țară în alta, cu toate nuanțele schimbării contextului societal și cultural.

Seara a fost completată de o serie de momente muzicale susținute de Julian Bădăruță (clarinet și voce), alături de Javier Tucat Moreno (pian), care au fost deosebit de apreciate de către invitați.

Ambasada României la Berlin transmite un călduros La mulți ani tuturor membrilor și prietenilor DERUGE.

 

Sursa: Deutsch-Rumänischen Gesellschaft Berlin e.V. – 30 de ani de activitate