La 22 august 2022, Ambasada României la Berlin și Institutul Cultural Român din Berlin au organizat o conferință de presă dedicată prezentării Festivalului „George Enescu” și a noului director artistic al acestuia, precum și a ediției din acest an a Concursului Internațional „George Enescu”.

La evenimentul inițiat de directorul Institutului Cultural Român din Berlin, Cristian Niculescu, au participat Vladimir Jurowski, director artistic al Festivalului între anii 2017-2021, Cristian Măcelaru, noul director artistic, Cristina Uruc, director Artexim, Iosif Ion Prunner, pianist și dirijor al corului Filarmonicii „George Enescu”, și Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle. Cu acest prilej, la Berlin s-a desfășurat, de fapt, predarea ștafetei la conducerea Festivalului George Enescu, prin întâlnirea și dialogul între doi dintre cei mai importanți dirijori contemporani, Vladimir Jurowski și Cristian Măcelaru.

În deschiderea evenimentului, Adriana Stănescu, ambasadorul României în Germania, a subliniat importanța Festivalului Enescu pentru lumea muzicală contemporană și faptul că acesta a devenit, după 25 de ediții, un fenomen și un reper muzical contemporan important, impunându-se prin calitatea, complexitatea și impactul artistic internațional creat. Ambasadorul României a adresat mulțumiri tuturor celor care au contribuit de-a lungul timpului la construirea acestui eveniment de referință pentru lumea muzicală actuală, menționând că direcția artistică a festivalului, derulat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, a fost girată, succesiv, de Ioan Holender, apoi Vladimir Jurowski, avându-l ca președinte de onoare pe Zubin Mehta, iar începând de anul trecut, de Cristian Măcelaru.

La rândul său, directorul ICR Berlin, Cristian Niculescu, a evocat multitudinea de evenimente și contribuția semnificativă pe care manifestările organizate în cadrul Festivalului „George Enescu” atât în București, cât și în alte orașe din țară, precum și în străinătate, o generează pentru promovarea muzicii și a muzicienilor contemporani din România și din străinătate, Festivalul și Concursul Internațional „George Enescu” dovedindu-se a fi, în fiecare an, puncte de întâlnire pentru arta și muzica contemporană.

Vladimir Jurowski, fostul director artistic al Festivalului Enescu, dirijor-șef al Orchestrei Radiodifuziunii din Berlin și director muzical al Bayerische Staatsoper din München, a evidențiat caracterul unic al Festivalului atât prin amploare, întindere și program, cât și prin numărul mare de orchestre și artiști participanți.  De asemenea, a afirmat că, pentru el, manifestarea a reprezentat o experiență similară cu învățarea unei limbi străine, dat fiind că „George Enescu este reprezentantul unic al acestui miracol multifațetat numit muzica secolului XX”.  De asemenea, el a arătat că marele compozitor român i-a schimbat pentru totdeauna înțelegerea asupra muzicii începutului și mijlocului secolului al XX-lea, adăugând că, datorită Festivalului „George Enescu” și a familiarizării cu universul muzicii românești a descoperit și alți muzicieni valoroși, precum Anatol Vieru.

Maestrul Cristian Măcelaru, noul director artistic al Festivalului „George Enescu”, care este de asemenea dirijor principal la WDR Sinfonieorchester și director muzical al Orchestre National de France, a apreciat că organizarea unui eveniment cultural de o asemenea grandoare reprezintă un motiv de mândrie pentru România, Festivalul dovedind în fiecare an modul în care, prin cultură, se poate schimba o țară. Pornind de la premisa că „o societate care pune în prim plan educația culturală a membrilor săi va fi o societate mai bună în viitor”, Măcelaru a expus interesul său de a completa actuala structură a Festivalului, „din care nu dorește să schimbe aproape nimic”, cu evenimente centrate pe educarea și atragerea publicului tânăr și foarte tânăr către sălile de concerte și arta muzicală. „Muzica lui George Enescu nu este definită doar de Rapsodiile române pe care le-a creat în tinerețe, ci este mult mai mult de atât, este una foarte sofisticată, matură, cu o mare profunzime și multă esență. Este descoperirea unui întreg univers”, a explicat dirijorul, care dorește o mai bună cunoaștere a operelor de maturitate ale compozitorului român.

De asemenea, Măcelaru a evocat și evenimente care vor fi avea loc anul viitor la Timișoara, orașul său natal și Capitală Culturală Europeană 2023, și a adus în atenție Concursul Internațional „George Enescu”, o importantă platformă de lansare pentru tineri muzicieni talentați din toată lumea.

La rândul său, Cristina Uruc, directorul Artexim și organizator al Festivalului, a anunțat că, în paralel cu prezentarea de la Berlin, la București are loc lansarea în mediile de presă a celei de-a XVIII-a ediții a Concursului Internațional „George Enescu”, care va avea loc în perioada 4-18 septembrie 2022 la București, a prezentat structura Festivalului „George Enescu” și a anunțat că în luna octombrie 2022 va fi făcut public programul viitoarei ediții a festivalului, care va avea loc între 27 august și 24 septembrie 2023.

Seara a fost încheiată de un concert cameral susținut de laureații Concursului Internațional George Enescu, Valentin Șerban (vioară) și Ștefan Cazacu (violoncel), însoțiți de Cristian Niculescu (pian), în cadrul căruia au fost interpretate lucrări de Ludwig van Beethoven, Robert Schumann, George Enescu, Eugène Ysaÿe, Johan Halvorsen și Carmen Petra Basacopol. Concertul s-a bucurat de prezența unui public numeros, care a aplaudat îndelung prestația de înaltă ținută artistică și interpretarea ireproșabilă a muzicienilor români.

Cei doi tineri laureați ai Concursului sunt de asemenea membri ai Orchestrei Naționale de Tineret a României, care a susținut în data de 20 august 2022, un concert în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein, găzduit de celebra sală de concerte Elbphilarmonie din Hamburg.

Sursa: Conferință de presă de prezentare, la Berlin, a noului director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu”, Cristian Măcelaru, și a celei…