Astăzi, 6 mai 2022, celebrăm împlinirea a 150 de ani de la înființarea, în 1872, a primei reprezentanțe diplomatice a României la Berlin. Aceasta a fost, în ordinea înființării, a cincea agenție a României în străinătate, după cele de la Constantinopol, Paris, Belgrad şi Viena.

Conducerea noii reprezentanțe diplomatice a fost încredințată mai întâi lui Theodor Rosetti (1872 – 1874), scriitor și fondator al Junimii, și ulterior doctorului Nicolae Creţulescu (1873-1876). Pe durata activității la Berlin, cei doi diplomați au pledat față de cancelarul Otto von Bismark şi alţi demnitari germani pentru afirmarea dreptului României de a avea reprezentanțe diplomatice, pe bază de reciprocitate, în toate statele, cauză susținută concomitent şi de diplomații români de la Viena, St. Petersburg şi Roma.

Datorită dependenței României de Imperiul Otoman, Agenţia diplomatică de la Berlin, ca şi cea de la Viena, nu avea la momentul înființării un caracter oficial, ci oficios. Cu toate că reprezentantului României îi era refuzată titulatura de agent diplomatic, ziarele germane au început treptat să îl prezinte pe reprezentantul României în această calitate. Pentru a consolida percepția independenței României, începând din aprilie 1874, Nicolae Creţulescu a înlocuit pe imprimatele destinate corespondenței oficiale titulatura „Agenţia română” cu „Agenţia diplomatică a României”. În urma acestei acțiuni a fost nevoit să își dea demisia din postul de agent diplomatic al României la Berlin, conservând însă avantajul politico-diplomatic obținut pentru România.

La 20 februarie 1880, Germania, împreună cu Anglia si Franţa, a recunoscut independenţa României şi a acceptat transformarea Agenţiei diplomatice din Berlin în Legaţie. La 31 ianuarie 1967, România a fost, după URSS, prima ţară din blocul comunist care a stabilit relaţii diplomatice la rang de ambasadă cu R.F.Germania. Un moment special al relațiilor diplomatice bilaterale l-a reprezentat semnarea, la 21 aprilie 1992, a Tratatului între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa, document care reprezintă piatra de temelie a cooperării politice, economice și culturale bilaterale româno-germane după căderea Cortinei de Fier.

Informații suplimentare:

30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german în Europa Declarație comună a miniștrilor afacerilor externe cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Tratatului româno-german privind cooperarea prietenească, din 21 aprilie 1992 Surse: Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Ambasada României la Berlin

 

Sursa: 150 de ani de la înființarea primei reprezentanțe diplomatice la Berlin