Directorul general al Companiilor Agroalimentare, Calitate și Gastronomie al Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, Joan Gòdia, și Directorul General al INCAVI, Alba Balcells, s-au întâlnit în această dimineață cu reprezentanții Uniunii Fermierilor, care și-au transmis îngrijorarea cu privire la criza prețurilor din sector, care a fost agravată și de creșterea prețurilor la bunuri.

La ședință Setul de instrumente care se implementează și setul de spații pentru dialogul și acordul pe care Departamentul și INCAVI le pun la dispoziție sectorului, precum Masa de Co-Management Cava, spații de progres, au fost evidențiate.în acorduri și angajamente ale tuturor agenților în propuneri și soluții comune.

În ceea ce privește angajamentele asumate de Direcție și Incavi, unul este publicarea unui studiu al costurilor medii de producție a strugurilor, la care se lucrează deja și va fi prezentat înainte de următoarea recoltă. Acest instrument va oferi mai multă valoare și corectitudine lanțului valoric și va ajuta la respectarea legii / 2013, din 2 august, a măsurilor de îmbunătățire a funcționării lanțului alimentar, prin furnizarea de informații operatorilor pentru a plăti producătorului peste costul de

În cursul anului 2022, Departamentul, prin CadeCAT (organ responsabil cu respectarea Legii

/ 2013), va intensifica controalele în sectorul vitivinicol de la modificarea legii publicată în decembrie anul trecut. În cadrul acestor controale se va pune un accent deosebit pe verificarea faptului că prețul plătit de cumpărător acoperă costul efectiv de producție

Pe de altă parte, în cadrul Codului Bunului Practică comercială, se va lucra pentru a defini criteriile care trebuie luate în considerare la calcularea costului efectiv de producție și o metodologie pentru efectuarea acestui calcul.

Linia de „ajutor pentru promovarea utilizării producția de must concentrat rectificat (MCR), linie considerată strategică și deja activată în ultimii doi ani. Acest sprijin pentru utilizarea MCR promovează o ieșire alternativă a unei părți din producția de struguri adecvate pentru DO Cava la producerea acestui must, diversifică cererea de struguri, pune în valoare regiunea viticolă și este promovată bioeconomia circulară. Alte linii de sprijin pentru viticultorii sunt ajutoarele pentru investiții pentru crame pentru îmbunătățirea procesării și comercializării produselor vitivinicole, finanțate de Fondul European Agricol (FEAG), care în ultimul an, cu 3,4 milioane de euro , au favorizat aproximativ treizeci de companii care au investit mai mult de 10 milioane de euro.

Creșterea exporturilor de vinuri

În ședința s-a comentat și cele mai recente date de export publicate săptămâna aceasta de la Prodeca, care încalcă tendința descendentă din ultimii doi ani. Sectorul vitivinicol, în anul 2021, a cunoscut o creștere semnificativă în 14, 97% din valoare și de , 42% en volum în raport cu 2013. De asemenea, rămâne al cincilea sector exportator, reprezentând 4, 81% din exporturile catalane și atingând 619, 97 M € exportate. Cava reprezintă aproape jumătate din exporturile sectorului cu unul 56, 84%. Redresarea pieței americane este de remarcat, mai ales datorită deciziei luate între UE și Statele Unite de a anula tarifele impuse anterior de președinția Trump pentru următorii 5 ani. În ceea ce privește țările, Statele Unite ale Americii (18), 48%), Germania 12,56%), Regatul Unit (, 10%) și Belgia 10 %) sunt principalele piețe țintă.

Facilitarea și însoțirea sectorului vitivinicol în marketingul său este o linie strategică cheie și un instrument este programul „Vinurile europene de calitate: Gustați diferența” (TTD.eu), finanțat cu 2,5 milioane de euro și rulează până în decembrie 2023. Desfășurat de Departament prin Prodeca, este un program de promovare și comercializare a vinurilor DO-urilor catalane și cava pe piețele chineze și americane. Acțiunile se adresează în principal operatorilor comerciali, profesioniștilor și prescriptorilor, considerați grupuri strategice și influente pentru diseminarea cunoștințelor și a culturii vinului european în China și Statele Unite

De asemenea Următoarea acțiune a fost explicată la Barcelona Wine Week, un târg internațional de top, care va avea loc în aprilie. Incavi și Prodeca au lucrat pentru a facilita prezența a mai mult de 200 crame catalane și pentru a proiecta puterea Cataloniei ca pământ al viilor și vinului, cu prezentări și publicitate statică în concurs.

Sursa: Generalitati își reafirmă sprijinul față de viticultor și solicită progresul în acordurile și angajamentele tuturor actorilor din sector