Prima fază a Planului de Echitate Menstruală începe săptămâna aceasta cu proiectul „My period, my rules”, care va distribui produse menstruale reutilizabile și durabile din punct de vedere ecologic (cupă, chiloți și comprese) la mai mult de 1. Elevii anul III ESO din 24 centre de învățământ distribuite prin tara. Distribuția va fi însoțită de sesiuni de instruire privind educația menstruală desfășurate de moașe, în cadrul Programului Coeduca’t, în care se va explica funcționarea produselor și vor fi însoțite mai mult de 2. 600 tineri în cunoașterea propriului corp și a ciclului menstrual. Centrele selectate sunt distribuite în toată Catalonia: 9 în Barcelona; 5 în Girona; Tarragona la 3; 2 în Catalonia Centrală; 2 în Penedès; 1 în Lleida; 1 în Alt Pirineu și 1 în Terres de l’Ebre.

„’My period, my rules’ este un proiect inovator care are ca scop universalizarea accesului la produse menstruale și a cunoștințelor despre menstruație în ansamblul populației țării: noi munca pentru toată Catalonia ”, a spus ministrul pentru Egalitate și Feminism, Tània Verge Mestre, la prezentarea acțiunii. Distribuția de produse menstruale reutilizabile și sesiuni de educație menstruală va ajunge, în anul școlar următor, în celelalte școli secundare din Catalonia.

Planul își propune să garanteze tuturor femeilor și persoanelor aflate la menstruație din țară echitatea menstruală, înțeleasă ca garanția accesului la produsele menstruale pe care fiecare le alege, punându-le la dispoziție că acestea sunt reutilizabile și ecologice. .precum și toate informațiile despre menstruație care îi permit să ia decizii cu privire la corpul ei și sănătatea menstruală, rupând cu tabuuri și stigmate. „Feminismul se bazează pe premisa că „personalul este politic”, și menstruația este politică”, susținea Fecioara. „Datele inegalității, discriminării sau impactului asupra mediului care au condus la înțelegerea regulii ca o chestiune privată, să fie purtate sau suferite în tăcere, chiar cu rușine sau hărțuire, ori ale lipsei de informare a avem cea mai mare grijă de sănătatea noastră și a planetei vorbesc de la sine ”.

Încadrat în Strategia Națională pentru Drepturile Sexuale și Reproductive, proiectul „Regula mea, regulile mele” este condus și promovat de Ministerul Egalității și Feminismului și are implicarea a încă 3 ministere: Acțiune pentru climă, Agenda alimentară și rurală, Educație și sănătate. „Este un exemplu de modul în care acest guvern lucrează asupra transversalității politicilor feministe” , a împărtășit Verge, care a amintit că transformarea feministă, transformarea socială iar transformarea verde sunt inseparabile.”

Planul de Echitate Menstruală va dezvolta mai multe acțiuni pe parcursul legislaturii cu participarea a mai multe departamente. Acestea vor fi destinate altor grupuri și zone, pentru a se asigura că femeile și persoanele aflate la menstruație pot avea grijă de sănătatea lor menstruală.

„Regula mea, regulile mele”: produse menstruale reutilizabile și durabile din punct de vedere al mediului și educație menstruală

În această prima fază, mai mult de 1 180 fete, băieți trans și persoane non-binare vor primi o cutie cu o cupă menstruală, chiloți și un tampon reutilizabil , astfel încât să-l poată alege pe cel care se potrivește cel mai bine fiecăruia, sau pe cel care se potrivește cel mai bine în fiecare zi a ciclului menstrual, devenind în același timp conștienți de impactul ecologic al produselor de unică folosință. Numai în Catalonia, într-un an, sunt în jur de 9. tone de produse menstruale nereutilizabile. , care reprezintă aproximativ 600 milioane de produse menstruale de unică folosință, conform datelor Agenției Catalane de Deșeuri 2019 ).

Totodată, mai mult de 2 600 elevi din anul III ESO, atât băieți cât și fete, vor primi o sesiune de pregătire . „Cu proiectul „Regula mea, regulile mele” însoțim tinerele în cunoașterea corpului și a regulii în cadrul coeducației și educației sexuale” , împărtășit Virgin. În acest sens, acțiunea contribuie la dezvoltarea educației sexuale care face parte din Programul Coeduca’t și care, odată cu noul Decret Educație, va deveni curriculară în toate fazele învățământului obligatoriu din Catalonia. Astfel, în cadrul Programului Coeduca’t va fi generată o nouă unitate care să lucreze pe educația menstruală, care va conține patru blocuri: Corpuri, autocunoaștere și autoîngrijire; Ciclu menstrual; Managementul ciclului și echitatea menstruală; și asistență medicală comunitară.

În plus, proiectul are un site web specific: lesmevesregles.cat , care este însoțit de o campanie către rețelele sociale și mass-media. Aceste acțiuni au ca scop creșterea gradului de conștientizare și diseminarea informațiilor despre menstruație în întreaga societate, pentru a dărâma prejudecățile și a destigmatiza regula.

Echitatea menstruală: o revoluție socială, educațională, de sănătate și de mediu

Avansarea echității menstruale va garanta drepturile a femeilor din diverse domenii. Astfel, accesul la produse menstruale care vă permit să aveți cea mai bună îngrijire a organismului și fără bariere socioeconomice vă permite să luptați împotriva sărăciei menstruale. Potrivit datelor din studiul „Echitate și Sănătate Menstruală” al Institutului Universitar de Cercetare în Asistența Primară Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol, 2022), câte 4 din fiecare 15) femeile nu și-au putut permite produsul menstrual la alegere.

În acest sens, economiile de produse menstruale reutilizabile sunt remarcabile: conform datelor de la Rezero (2021), o persoană aflată la menstruație care utilizează produse, de-a lungul vieții sale fertile va cheltui în medie 2. 600 € € în tampoane și tampoane. Daca, in schimb, optezi pentru folosirea cupei menstruale, de exemplu, costul ar fi € 180 €.

În domeniul sănătății trebuie luate în considerare și riscurile produselor nereutilizabile. Tampoanele sunt asociate cu sindromul de șoc toxic, iar în produsele menstruale au fost detectate substanțe toxice care nu sunt enumerate pe etichete. În schimb, majoritatea produselor reutilizabile sunt lipsite de toxine.

„Lipsa de informații privind sănătatea menstruală poate provoca boli precum endometrioza, care afectează o 15 și unul 10% dintre persoanele care au menstruație ” , a denunțat Fecioara . „Este timpul să ne cunoaștem corpul și să încetăm să normalizăm durerea.”

Planul de Echitate Menstruală are și un impact pozitiv asupra mediului, datorită distribuirea de produse menstruale reutilizabile. În acest context, utilizarea produselor menstruale reutilizabile reduce semnificativ generarea de deșeuri. O persoană care are menstruația în timpul vieții sale fertile generează aproximativ 200 kg de deșeuri. Pe de altă parte, dacă folosești comprese de haine reutilizabile, generează doar 2,4 kg de deșeuri, conform datelor Agenției Catalane de Deșeuri (2010).

„Cu produse menstruale reutilizabile garantăm durabilitatea ecologică și economică și îmbunătățim sănătatea, nu doar menstruală” , a împărtășit Virgen. „Legătura dintre transformarea verde și transformarea feministă este incontestabilă: responsabilitatea de a avea grijă de planetă în timp ce învățăm să avem grijă mai bine de viața noastră.”

Sursa: Generalitati distribuie primul 1. 200 cupe menstruale, chiloți și comprese reutilizabile elevilor din anul III ESO