#Spania – După cum a explicat ministrul Consumului, Alberto Garzón, obiectivul acestor recomandări este de a ghida instituțiile și profesioniștii acestor centre astfel încât să pregătească diete și meniuri care să satisfacă nevoile nutriționale ale rezidenților lor și care, în același timp, să promoveze un aliment care protejează sănătatea individului și respectă mediul înconjurător. Toate acestea, fără a aduce atingere existenței unor excepții pentru persoanele cu patologii care trebuie tratate în mod specific.

„Bătrânii noștri trebuie să aibă sprijinul deplin al Guvernului în accesarea unei alimentații sănătoase, durabile și demne. În plus, trebuie să garantăm respectarea strictă a siguranței alimentare și să evităm imaginile jenante precum cele pe care le-am văzut din cauza plângerilor lucrătorilor, utilizatorilor. și membrii familiei”, a argumentat Garzón.

Potrivit celui mai recent raport al Comitetului Științific AESAN, recomandările generale zilnice pentru persoanele peste 65 de ani sunt:

Între trei și șase porții de cereale: ori de câte ori este posibil, acestea ar trebui să fie integrale sau integrale. Se propune consumul de mei, sorg, spelta si hrisca pentru ca, pe langa calitati nutritive optime, contribuie la diversificarea culturilor si la imbunatatirea rezistentei sistemelor alimentare.

Cel puțin trei porții de legume pe zi: de preferință proaspete și de sezon, neambalate. In ceea ce priveste metodele de gatit, este mai bine sa le consumi asezonate cu ulei de masline si vinegreta, fierte sau fierte la abur si asezonate cu condimente.Între trei și patru porții de lapte și produse lactate: indicat în special vârstnicilor în situații de deficit și cerere nutrițională mare, deși trebuie evitate produsele bogate în grăsimi, sare și zahăr adăugatIntre doua si trei portii de fructe: recomandarea generala este sa le consumi intregi si proaspete, evitand sucurile (desi pot fi utile persoanelor cu probleme la inghitire) si cele care sunt in sirop sau uscate. Sunt ideale ca gustare, deoarece oferă fibre și vitamina C. Alte alimente recomandate zilnic persoanelor în vârstă sunt uleiul de măsline (ca principal condiment pentru preparatele culinare) și apa, care ar trebui să fie principala băutură pentru a menține un aport adecvat de lichide. Ca băuturi care pot ajuta la menținerea hidratării sunt cafeaua, ceaiul, infuziile și apa carbogazoasă fără zahăr.

O alimentație sănătoasă și durabilă trebuie completată, conform compilației de dovezi științifice realizată de AESAN, cu aportul săptămânal de:

Cel puțin patru porții de leguminoase: fie proaspete, uscate sau conservate, acestea sunt alimente proteice pe bază de plante la prețuri accesibile, cu un impact redus asupra mediului. În cazul în care doriți să reduceți consumul de proteine ​​de origine animală sau carbohidrați, deci, puteți ajunge la consumul zilnic.

Între patru sau cinci ouă: având în vedere valoarea sa nutritivă ridicată, consumul acestuia este foarte recomandat în situații de mare cerere nutrițională, precum anorexia asociată îmbătrânirii. Se recomanda, insa, sa nu le combinati cu alimente bogate in grasimi saturate si faina rafinata.Trei sau mai multe portii de nuci: se poate ajunge pana la o portie zilnica atata timp cat aportul dumneavoastra este echilibrat pentru a nu incuraja cresterea in greutate, deoarece acestea sunt alimente cu o densitate calorica mare. Acestea trebuie alese fără adaos de sare, grăsime sau zahăr.Cel puțin trei porții de pește și/sau crustacee: dacă este posibil, este mai bine să alegeți pește gras și specii cu mai puțin impact asupra mediului, precum și pește fără oase sau cu oase ușor de localizat și îndepărtat pentru a evita sufocarea. Maxim trei portii de carne si produse din carne: recomandarea este sa optati pentru pasare si iepure, minimizand carnea procesata.În plus, AESAN recomandă un consum săptămânal moderat de cartofi și alți tuberculi, produse care sunt bune să alterneze cu cereale integrale și leguminoase pentru a avea surse echilibrate de carbohidrați.

Pe scurt, așa cum a subliniat ministrul Consumului, este vorba de garantarea faptului că hrana pe care o primesc locuitorii se bazează „pe consensul profesioniștilor și nu, așa cum am văzut din păcate și au denunțat uneori membrii familiei, pe criterii că sunt incompatibil cu demnitatea umană sau cu ceea ce spun dovezile științifice”.

În acest sens, și după ce a insistat că „a mânca bine nu este un privilegiu, ci un drept”, Garzón a indicat că va transfera comunităților autonome ghidul întocmit de AESAN pentru ca, în exercitarea funcțiilor acestora, să „actualizeze și să încorporeze recomandările și cerințele ofertelor alimentare în centre rezidențiale pentru bătrâni și centre de zi”.

„Alimentarea persoanelor în vârstă și a persoanelor dependente, care sunt extrem de vulnerabile, nu poate depinde de faptul că o reședință a decis să-și minimizeze costurile. Nu vrem să existe șmecherii sau șmecherii. Sperăm ca Comunitățile Autonome să internalizeze acest lucru și să învețe din s-au scos la iveală greșelile care se fac și despre care apropiații s-au plâns în mod legitim”, a subliniat acesta.

Sfaturi practice pentru o alimentație sănătoasă la bătrânețe

Experții AESAN atrag atenția că frecvența aportului care favorizează cel mai mult persoanele în vârstă este de cinci sau șase doze pe zi, cu trei mese principale și două sau trei gustări. Distribuția aportului energetic ar putea fi, în funcție de nevoile particulare, 25-30% la micul dejun, 5% la mijlocul dimineții, 35-40% la prânz, 5-10% la gustare, 20-25% la cină și aproximativ. 5% la cina.

În plus, este necesară monitorizarea și urmărirea continuă a stării nutriționale a utilizatorilor vârstnici ai rezidențelor și centrelor de zi pentru a evalua eventualele deficiențe sau excese ale dietei, precum și efectele tratamentelor medicamentoase pentru fiecare persoană.

Un alt sfat de bază pentru ca aceștia să aibă o dietă variată și echilibrată, precum și să fie sustenabil, este planificarea. În acest sens, a avea echipe multidisciplinare care evaluează dietele, le adaptează la anotimpurile anului, stabilesc dacă sunt necesare suplimente alimentare și țin cont atât de nevoile și preferințele personale, cât și de cele familiale este esențială pentru bunăstarea generală a acestor persoane.

În ceea ce privește tehnicile culinare, experții AESAN recomandă gătirea, prăjirea în cuptor sau grătar după preferințe, urmate de tocănițele tradiționale și utilizarea clasicului prăjit pe bază de legume și ulei de măsline ca bază a preparatelor culinare. În plus, condimentele meselor vor restricționa sarea și vor da prioritate ierburilor aromatice și condimentelor pentru a le favoriza palatabilitatea.

Este vorba, așadar, de a găti după principiile dietei mediteraneene și, pe cât posibil, de a oferi preparate adaptate tradițiilor, utilizărilor și obiceiurilor culinare și comportamentului alimentar al utilizatorilor centrelor. În plus, sprijinul social care permite mâncatul în companie îmbunătățește apetitul și aportul, aspecte fundamentale ale rezidențiale și de îngrijire de zi.

Ministrul Consumului, Alberto Garzón, în cadrul prezentării recomandărilor. (Piscina Moncloa)

Mai multe informatii Orientări pentru pregătirea meniurilor sănătoase și durabile din punct de vedere al mediului în centrele rezidențiale și centrele de zi pentru vârstnici Sursa: Guvernul Spaniei – Garzón: „Persoanele în vârstă și dependente au dreptul la o dietă sănătoasă, durabilă și demnă”