Aproape 150 femei directoare de proiecte culturale din țară participă astăzi la întâlnirea „ Femeile vorbesc ”, organizat de Departamentul de Cultură cu scopul de a aborda cum este leadershipul feminin în cultură, și pentru a crea un spațiu de stabilire a relațiilor între toate femeile care desfășoară proiecte culturale în țara noastră.

Ministrul Culturii, Natàlia Garriga Ibáñez, care a inaugurat întâlnirea însoțită de ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, a evidențiat „bucuria spectaculoasă” a zilei, realizată „cu mare entuziasm”. Garriga a subliniat că întâlnirea a fost foarte bine primită de toate femeile participante, care au mulțumit Departamentului de Cultură pentru organizarea evenimentului și care de la început s-au implicat activ în „Women Speak”. Ministrul de Cultură a mai subliniat că femeile „sunt cele mai bune în a ne asculta și trebuie să profităm de asta pentru a țese complicitate”. „Întâlnirea „Femeile vorbesc” este un prim punct de creare a rețelelor, este o primă întâlnire, dar vor fi multe altele”, a explicat ea. Garriga a subliniat că în Catalonia „sunt multe femei în multe instituții naționale; femei tinere, bătrâne; în teritoriu, în spații restrânse ”și că” este important să ne cunoaștem pentru că este forța pe care o avem ”și mai ales,” să ne cunoaștem intersectorial pentru că probabil am avut aceleași dificultăți de acces”. Ministrul Culturii a afirmat că femeile au ajuns „în locuri unde noi nu am fost, dar că sunt în principal la nivelul doi pentru că ne descurcăm foarte bine, dar să explice un altul, de obicei un bărbat”. Ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge, a subliniat, la rândul său, importanța căutării „colaborării și cooperării între femei pentru a nu aduna, ci a ne înmulți”. Verge a explicat că există o prezență tot mai mare a femeilor în spațiile de responsabilitate, dar nu neapărat în spațiile de management. „În cazul culturii, spargem imaginare și oferim referințe femeilor de toate vârstele, pentru a sparge sindromul impostorului”, a adăugat ea. Ministrul Egalității și Feminismului a subliniat, de asemenea, importanța asigurării reconcilierii familiei și a eforturilor pentru eliminarea decalajului salarial și a obiectivului de toleranță zero față de hărțuire.

Conferința „Femeile vorbesc” reunește în același spațiu aproape 206 femei care au experiență și background în management cultural; să împărtășească oportunitățile și dificultățile pe care le-au întâmpinat în gestionarea proiectelor sau modul în care au aplicat un nou aspect pentru organizarea echipamentelor. Întâlnirea își propune, de asemenea, să aducă în dialog noile generații de femei care conduc proiecte puternice pe întreg teritoriul și, astfel, să creeze un spațiu de dezbatere și reflecție asupra noilor forme de leadership.

Ziua este formată din patru mese rotunde. La prima, „Dirijarea marilor facilități publice”, pe lângă ministrul Culturii, participă și directorul artistic al Teatrului Nacional de Catalunya, Carme Portaceli; directorul Mercat de les Flors, Àngels Margarit, și directorul Centrului pentru Cultură Contemporană din Barcelona, ​​​​Judit Carrera. Al doilea tabel, „Regia cu perspective noi”, are participarea directoarei centrului Lo Pati d’Amposta, Aida Boix; a directorului Muzeelor ​​din Val d’Aran, Carla del Valle; directorul Teatrului Municipal de Girona, Elena Carmona, și directorul artistic al Centrului Artesà Tradicionàrius și al festivalului Tradicionàrius, Carol Duran. Cel de-al treilea tabel, intitulat „Dirijarea proiectelor în țară”, o reunește pe directorul Espai Guinovart din Agramunt, Maria Guinovart; directorul centrului CaixaFòrum de Tarragona, Maria Glòria Olivé; directorul Bòlit, Centrul de Artă Contemporană din Girona, Ingrid Guardiola; directorul Atlàntida de Vic, Montse Catllà, și directorul OlotCultura Performing Arts Area și Olot Seismograph Festival, Tena Busquets. În sfârșit, ultimul tabel, „Dirijarea unor mari entități culturale”, are participarea președintei Academiei de Film Catalan, Judith Colell; președintele Ateneu Barcelonès, Isona Passola; președintele Asociației Companiilor de Teatru din Catalonia, Isabel Vidal, și președintele Institut d’Estudis Catalans, Teresa Cabré.

Politici feministe privind cultură
Departamentul de Cultură implementează politici care garantează și dezvoltă drepturile femeilor și urmărește promovarea echilibrului prezența femeilor și bărbaților în oferta publică artistică și culturală, precum și pentru realizarea egalității efective a femeilor în creația și producția artistică și intelectuală. În acest scop, proiectează strategii transversale care asigură că toate politicile încorporează o perspectivă de gen, că femeile sunt libere să-și dezvolte abilitățile personale și să ia decizii fără limitările impuse de rolurile tradiționale de gen și că acestea devin vizibile. , aspirațiile, experiențele și nevoile femeilor sunt apreciate și consolidate.

Astfel, 20 din liniile de subvenții ale Institutului Catalan al Companiilor Culturale (ICEC) direcționate către toate sectoarele culturale —dintr-un total de 02 linii—, includ deja criterii de gen. În plus, aceste criterii vor fi încorporate în toate acele linii încă în așteptare în care este relevant să se facă acest lucru. Această aplicare a criteriilor de gen a avut un succes deosebit în cazul liniilor de producție audiovizuală, în care se aplică de la 418710 și unde a servit la încurajarea participarea femeilor la proiecte și pentru a evidenția rolul profesioniștilor în industrie. Mai exact, în sectorul audiovizual, criteriul se concentrează pe acordarea unui punctaj mai mare în evaluările de proiecte celor care au profesioniști de sex feminin în roluri de regizor, producție, scenarist și, de asemenea, în alte roluri din procesul de producție audiovizuală în care femeile au fost adesea subreprezentate. (fotografie, montaj, sunet, efecte speciale, compoziție muzicală etc.). Această activitate în favoarea parității și a recunoașterii valorii femeilor profesioniste în cinematografia și audiovizualul catalan are, de asemenea, o reflecție mai publică, care depășește cifrele subvențiilor. De câțiva ani încoace, diverse instituții media specializate în cinema din întreaga lume vorbesc despre Noul Val Catalan , un nou val de cineaști — și profesioniști, nu numai regizori, ci și scenariști, producători, editori, regizori etc.

Pe de altă parte, de la Direcția Generală Inovare și Cultură Digital se aplică un criteriu de evaluare în linia evenimentelor de cultură digitală pentru acele proiecte care au mai mult de 206% din vorbitori sau artiști participanți care sunt femei. Datorită acestui criteriu, prezența femeilor a crescut foarte mult într-o lume precum tehnologia, care a avut în mod tradițional puține femei. În plus, se lucrează pentru încorporarea unei baterii de acțiuni în jurul prezenței femeilor în cadrul unui plan de jocuri video, care va fi promovat împreună cu Departamentul de Egalitate și Feminism. De asemenea, eforturile vizează creșterea gradului de conștientizare cu privire la agresiunea de gen în domeniul jocurilor video; să se angajeze să nu organizeze evenimente publice fără prezența femeilor; să ofere o mai bună vizibilitate femeilor din sector și să garanteze spații de reprezentare și să încurajeze acțiunile de promovare a vocațiilor în zonele de subreprezentare, printre alte măsuri.

În ceea ce privește cultura populară, Direcția Generală de Cultură Populară și Asociații Culturale a lansat recent inițiative precum podcastul „Ultima vrăjitoare” , care evocă, sub perspectivă feministă, persecuția femeilor și trece în revistă episoade și peisaje istorice ale țării. Pe de altă parte, în această primăvară va avea loc o nouă ediție a zilei „ Uriași și diavoli: spargerea stereotipurilor sexiste în cultura populară ”.

În domeniul limbii, Secretariatul pentru Politică Limbă colaborează cu diverse instituții și organisme, precum Școala de Administrație Publică din Catalonia, Centrul de Studii Juridice și Formare Specializată sau Radio Spaniolă Televiziunea, în realizarea de ghiduri de utilizări nonsexiste ale limbajului și ghiduri de egalitate. Pe de altă parte, Studiul privind utilizările lingvistice 2017, elaborat de Secretariatul de Politică Lingvistică în colaborare cu Institut d’Estadística de Catalunya va include perspectiva de gen în chestionar. În plus, includerea terminologiei legate de femei în diferite domenii este promovată prin TERMCAT, iar Optimot desfășoară o activitate importantă de informare pe limbă și gen. În sfârșit, Consorțiul pentru Normalizare Lingvistică promovează activități pe întreg teritoriul pe limbă și femei.

Pe de altă parte, Direcția Generală de Promovare Culturală include și perspectiva de gen și a analizat dacă proiectele sunt conduse de femei ca criterii de evaluare pentru toate granturile acordate în domeniul artelor vizuale, artelor spectacolului și muzicii. Oferă subvenții complementare pentru programele stabile de arte spectacolului și muzică, finanțare pentru planuri de egalitate, audituri de comunicare și activități și spectacole de artă spectacolului și muzică cu perspectivă de gen. În plus, promovează instruire și ateliere practice privind perspectiva de gen în facilitățile culturale. În plus, ca parte a Planului cuprinzător de arte vizuale, s-a depus eforturi pentru achiziționarea de lucrări ale femeilor artiste, în special din generații pe care artiștii le-au trecut adesea cu vederea în discursurile istoriei artei.

În sfârșit, în ceea ce privește patrimoniul, diferitele facilități promovează programe și acțiuni care încorporează o perspectivă de gen pentru a promova incluziunea și responsabilitatea socială. Astfel, monumentele și siturile desfășoară toate activitățile educaționale și familiale cu o perspectivă feministă, ceea ce nu înseamnă în mod specific „a vorbi despre femei”, ci aplicarea coeducației patrimoniale, a perspectivei de gen într-o manieră transversală: vorbirea despre grupuri reduse la tăcere, aplicarea limbajului. incluzive și să lucreze la relațiile dintre oamenii care ne vizitează și educatori, astfel încât acestea să fie incluzive și echitabile, să lucreze la stereotipurile și ierarhiile de gen care apar în timpul medicației educaționale. Rețeaua Muzeelor ​​de Artă din Catalonia, formată din 20 muzee din toată Catalonia, a început să lucreze pentru a oferi o mai mare vizibilitate și prezență. a femeilor în muzeele de artă, ca parte a unui proiect mai global care își propune să ofere lecturi și discursuri din colecții și în ceea ce privește genul și diversitatea sexuală și LGTBI. Dintre proiectele anuale propuse de Rețeaua Muzeelor ​​de Artă din Catalonia, unul dintre cele mai importante este acela de a da o mai mare vizibilitate rolului activ al femeii în creația artistică, rupând perspectiva heteropatriarhală care de secole a relegat figura femeii în artă. În același sens, funcționează Rețeaua Muzeelor ​​de Etnologie din Catalonia și Rețeaua Muzeelor ​​de Istorie și Monumente din Catalonia. Arhivele județene desfășoară și diverse inițiative, precum publicarea de monografii sau expoziții. În ceea ce privește politica de achiziții, se lucrează la planul de achiziții din perspectivă de gen, fie în Colecția Națională de Artă Contemporană, Colecția Națională de Fotografie sau Colecția de Comic și Ilustrație.

418710 Sursa: Garriga: „Întâlnirea „Femeile vorbesc” trebuie să fie punctul de plecare pentru țeserea de complicitate între femei în cultură”