Ministrul libian de Externe, Musa Kusa, a anuntat ca tara sa va respecta rezolutia Consiliului de Securitate al ONU, in calitatea de membru cu drepturi depline al Organizatiei Natiunilor Unite si a precizat ca a fost declarata „incetarea imediata a focului si finalul tuturor operatiunilor militare” in Libia, informeaza Europa Press.  

Ministrul a citit un comunicat prin care a dat asigurari ca tara sa „are un mare interes in protejarea tuturor civililor, acordarea ajutorului umanitar necesar si respectarea Drepturilor Umane„.

Intre timp Marea Britanie si Franta au anuntat ca il vor judeca pe Gaddafi in functie de fapte si nu doar vorbe.
Aseara, Consiliul de Securitate al ONU a aprobat cu 10 voturi pentru si 5 abtineri, instituirea unei zone aeriene neutre pentru protejarea civililor. Potrivit BBC, rezolutia ONU permite si interventia unei forte straine de ocupatie care ar trebui sa apere civilii care se afla in pericol.

La scurt timp, Franta a anuntat ca atacurile aeriene impotriva Colonelului Gaddafi ar putea incepe in cateva ore, iar premierul britanic David Cameron a precizat ca avioanele britanice Tornado si Typhoon sunt deplasate deja in zona pentru a participa in operatia din Libia.

Inainte de adoptarea rezolutiei ONU, trupele guvernamentale erau pe cale sa cucereasca Benghazi, ultimul oras in care fortele rebele mai aveau puterea.

Dupa aceste semnale clare de pregatire a unei interventii in Libia, guvernul colonelului Muammar Gaddafi a decis sa dea publicitatii acest comunicat privind incetarea focului.