In localitatea Castellon de la Plana traiesc 25.000 de romani, aproape 7.000 dintre ei fiind originari din Targoviste. Pentru a veni in intampinarea problemelor acestora, o delegatie a municipalitatii din Targoviste, condusa de primarul orasului, Gabriel Boriga, a fost prezenta in perioada 9-12 martie, intr-o vizita de lucru, la Castellon.

In fata targovistenilor sai, edilul Gabriel Boriga a tinut sa mentioneze motivul vizitei la Castellon: „Am venit sa vad cu ce poate primarul sa-i ajute pe targovistenii stabiliti aici si cu ce idei si noi orizonturi poate pleca primarul din Targoviste de la Castellon pentru a imbunatati si a dezvolta mai mult orasul Targoviste„. De asemenea, a adaugat ca banii necesari vizitei delegatiei nu sunt bani din fondurile primariei, ci sunt bani proveniti din sponsorizari si fonduri alocate din banii privati de catre fiecare dintre membrii delegatiei.

Despre vizita la Castellon si rezultatele obtinute, primarul Gabriel Boriga afirma ca „tot ceea ce ne-am propus la plecarea din Targoviste s-a realizat. Si chiar in unele situatii asteptarile ne-au fost depasite. Am luat contact cu romanii aflati in Castellon, intalnirile cu autoritatile din Castellon au fost extrem de fructuoase, iar potentialele colaborari cu firme din Castellon, la nivelul municipiului Targoviste, ar putea fi de bun augur pentru dezvoltarea orasului nostru. Din punctul meu de vedere, cea mai mare realizare a fost semnarea celor doua protocoale de colaborare cu Primaria Castellon si Camera de Comert. Initial, intentionam sa discutam si problema infratirii celor doua orase, insa Primaria din Castellon nu mai realizeaza de doi ani niciun fel de infratire, ci doar acorduri si protocoale de colaborare pe activitati specifice. Este maximul pe care il puteam realiza. Vreau sa mentionez si ca m-a impresionat relatia pe care Administratia publica locala din Castellon o are cu populatia de nationalitate romana si in special cu targovistenii. Am constatat cu o deosebita placere ca romanii sunt priviti ca niste parteneri„.

Putini targovisteni la intalnirea cu primarul

Pe agenda delegatiei s-au aflat intalniri cu presedintele Camerei de Comert, Salvador Marti Huguet, cu primarul orasului, Alberto Fabra, cu subprefectul provinciei Castellon, Antonio M. Lorenzo, dar si cu targovistenii si dambovitenii stabiliti in Castellon. Delegatia targovisteana a fost insotita, la toate actiunile realizate, de consulul Romaniei la Castellon, Liviu Popa, si de delegatul Biroului Consiliului Judetean Dambovita, Diana Georgescu. In cea de-a doua zi a vizitei a fost programata intalnirea edilului cu dambovitenii stabiliti in Castellon. Desi intalnirea a fost anuntata atat in presa, cat si pe usa Biroului Consiliului Judetean Dambovita cu multe zile inainte, numarul celor prezenti nu a depasit 30 de persoane, insa aproape toti cei care au venit au adresat primarului intrebari care au demonstrat ca nu le este deloc straina realitatea de acasa, fiind puse in discutie probleme precum reabilitarea fatadelor blocurilor, prezenta cainilor comunitari pe strazile orasului, iluminatul public, infrastructura rutiera, locurile de munca etc. „Am remarcat ca targovistenii din Castellon sunt foarte bine informati asupra lucrurilor care se intampla la Targoviste. Intrebarile lor au fost mai mult decat pertinente si sper ca raspunsurile mele si ale colegilor mei sa ii determine sa vina cat mai des acasa„, a precizat Gabriel Boriga. Romanii prezenti la intalnirea cu primarul din Targoviste au cerut lamuriri despre activitatea Biroului Consiliului Judetean Dambovita, solicitand marirea fondului de carte romaneasca din biblioteca si intermedierea legaturii cu autoritatile romane pentru solutionarea diverselor probleme legate de locuinte, impozite, pensii din tara. Raspunsul primarului a fost prompt, iar acum dambovitenii asteapta indeplinirea promisiunii facute de Gabriel Boriga: „Vreau sa demarez o campanie publica la nivelul Municipiului Targoviste, de colectare de carti romanesti, la care sa participe cat mai multi targovisteni. Intentionez ca in maxim doua luni de zile sa strangem cel putin 2000 de carti pe care sa le trimitem Biroului din Castellon. De asemenea, vreau sa supun atentiei Consiliului Local Targoviste crearea unui post de consilier specializat in relatia cu populatia targovisteana din Castellon„.

Diana Georgescu, reprezentantul Biroului Consiliului Judetean Dambovita din Castellon, a promis celor prezenti ca va lua legatura cu specialisti din Spania si din Romania pentru a organiza la sediul Biroului mai multe sesiuni de training pe teme de mare interes pentru populatia romana din Castellon: calcularea pensiilor europene, alocatiile pentru copii etc.

Castellon va ajuta Targoviste sa acceseze fonduri europene

Vineri, 11 martie, delegatia damboviteana s-a intalnit cu primarul orasului Castellon, Alberto Fabra Part, si cu reprezentantii administratiei locale, consilierii Carmen Amoros, Juan Jose Perez Macian, Miguel Angel Mulet si Vicent Sales. Cei doi edili au semnat un acord de colaborare prin care se prevede constituirea unei comisii mixte care sa supervizeze accesarea de fonduri europene si schimburi economice si sociale intre cele doua orase. Dupa discutia dintre cele doua parti, romana si spaniola, primarul Alberto Fabra a concluzionat ca „ceea ce ne uneste pe noi, cei care lucram pentru municipalitate, este preocuparea noastra pentru a deservi oamenii. De aceea, discutia cu omologul meu a vizat situatia celor doua orase, Targoviste si Castellon. Prin intermediul specialistilor spanioli in accesarea fondurilor europene, Castellon va ajuta Targoviste sa obtina mai usor aceste fonduri, bazandu-ne pe experienta noastra de pana acum. De asemenea, am intermediat intalnirea celor doua Camere de Comert, care au semnat un protocol de colaborare, finalitatea fiind atragerea firmelor spaniole in Targoviste pentru derularea unor proiecte care pot genera locuri de munca, locuri care pot fi ocupate de romanii din Castellon care doresc sa se intoarca acasa„. Tot despre posibilitatea reintoarcerii romanilor a vorbit si primarul Gabriel Boriga, care a precizat ca „targovistenii vor sa revina acasa cat mai rapid, insa isi doresc sa se intoarca la niste conditii de viata asemanatoare celor din Castellon. De aceea, intentia noastra este a invata din experienta orasului Castellon si de a o aplica in Targoviste. Sunt increzator ca, in 3-4 ani, orasul se va schimba in materie de sanatate, infrastructura si educatie„.