Garda Civila din Insulele Baleare a retinut, in cadrul operatiunii „Merkata”, un grup de 15 romani care se ocupa cu jefuirea turistilor in pietele si zonele aglomerate din Mallorca.

Printr-un comunicat de presa, Garda Civila a precizat ca membrii retelei au numeroase antecedente penale pentru furturi comise in restul Spaniei si ca in Mallorca se specializasera in furtul din magazine, hoteluri, de pe plaje si din marile aglomeratii.

Membrii grupului de hoti se adunau in fiecare in fiecare dimineata si isi imparteau zonele de actiune. Ulterior mergeau in pietele din oras si in grupuri de cate 2 ? 3 abordau un turist caruia ii furau obiectele de valoare, in timp ce unul dintre ei distragea atentia victimei cerand relatii despre o adresa. Cel care sustragea portofelul il dadea imediat unui alt membru al grupului care disparea imediat in multime si chiar daca victima isi dadea seama de furt, politia nu mai avea pe cine sa aresteze pentru ca lipsea dovada furtului.

In alte situatii, victimele nu-si dadeau seama ca fusesera jefuite decat atunci cand ajungeau la hotel. In cadrul operatiunii „Merkata”, oamenii legii au executat sapte perchezitii la domiciliu in urma carora au fost confiscate numeroase telefoane mobile, ochelari de soare, camere foto, valuta, documente, portofele si alte obiecte in valoare de 5 mii de euro.

In urma cercetarilor s-a descoperit faptul ca membrii retelei erau rude si traiau foarte bine din aceasta activitate, mai ales ca potrivit anchetatorilor trimisesera peste 20.000 de euro in Romania.