ATENȚIE!!! Începând cu data de 24 ianuarie 2022, pentru toate persoanele cu vârsta de peste 16 ani, pentru accesul în anumite locuri,  „pass-ul sanitar” se transformă în „pass vaccinal”, fiind astfel necesară fie schema completă de vaccinare, fie certificatul de însănătoșire, testul PCR sau antigen negativ efectuat cu maximum 24 ore anterior nemaifiind acceptat. Locurile unde accesul este permis în baza unui pass vaccinal sunt următoarele: săli de spectacol, parcuri de atracții, săli de concert, festivaluri, săli de sport, săli de joc, biblioteci, cinematografe, restaurante/cafenele (inclusiv pe terase), târguri, saloane profesionale, spitale (cu excepția situațiilor de urgență), unele centre comerciale mari (pe baza unei decizii a prefecturii), deplasările pe distanțe lungi cu transporturile publice interregionale (aeriene, rutiere, navale), unele locuri de cazare precum: camping sau cluburi de vacanță, hoteluri care dispun de restaurant, bar, piscină sau sală de spectacol etc. Pass-ul sanitar (fie schema completă de vaccinare, fie certificatul de însănătoșire, fie un test PCR sau antigen negativ efectuat cu maximum 24 ore anterior) continuă să se aplice persoanelor cu vârsta între 12-15 ani, pentru accesul în locațiile menționate anterior.  

 Schema de vaccinare este considerată completă pentru pass-ul vaccinal dacă au fost efectuate dozele de rapel a vaccinului COVID-19.

Astfel:

Persoanele care au primit 2 doze de vaccin (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) trebuie să facă rapelul (a treia doză) nu mai târziu de 7 luni de la a doua doză; Persoanele care au primit o doză de vaccin Janssen (Johnson&Johnson) trebuie să facă rapelul (a doua doză) nu mai târziu de 2 luni de la prima doză; Persoanele care au avut COVID-19 și apoi au primit o singură doză de vaccin (Pfizer, Moderna, AstreZeneca) trebuie să facă rapelul nu mai târziu de 7 luni de la injectare; Persoanele care au primit o doză de vaccin și au avut COVID-19 la mai mult de 15 zile de la injectare trebuie să facă rapelul nu mai târziu de 6 luni de la infectare; Persoanele care au primit două doze de vaccin și au avut COVID-19 trebuie să facă rapelul nu mai târziu de 6 luni de la infectare. Rapelul se poate face după 3 luni de la infectare; Persoanele care au avut COVID-19 și au primit o doză de Janssen (Johnson&Johnson) după infectare trebuie să facă rapelul nu mai târziu de 2 luni după injectare.  În cazul persoanelor care nu sunt încă eligibile pentru doza de rapel, certificatul de vaccinare pentru schema inițială de vaccinare (doză unică sau două doze) rămâne valabil. Persoanele cu vârsta peste 18 ani sunt eligibile pentru o doză de rapel la trei luni după ultima doză sau infectare. Începând cu data de 24 ianuarie 2022, efectuarea rapelului este posibilă și pentru minorii cu vârsta de 12-17 ani.

Pentru persoanele care au primit doza de rapel, Pass-ul vaccinal devine activ astfel: 

7 zile după efectuarea celei de-a doua doze în cazul vaccinului Janssen/Johnson&Johnson; 7 zile după efectuarea celei de-a doua doze în cazul persoanelor care au fost infectate anterior cu virusul SARS-CoV-2  (este o măsură aplicată de Franța persoanelor care au trecut prin boală și cărora le-au expirat cele 180 zile după ce au fost infectate; până la data de 15 ianuarie a.c., în cazul acestora era valabilă o singura doză de vaccin); 7 zile după efectuarea celei de-a treia doze în cazul vaccinurilor Pfizer, Moderna, AstraZeneca.  Persoanele care nu vor efectua dozele de rapel indicate mai sus nu vor avea acces la deplasările pe distanțe lungi cu transporturile publice interregionale (aeriene, rutiere, navale), în restaurante, cafenele, spații culturale și de agrement, anumite centre comerciale.

 

 

Sursa: INORMATII ACTUALIZATE COVID-19