Socialistii francezi au primit votul popular majoritar la alegerile de duminica si au posibilitatea sa formeze un guvern cu o majoritate absoluta. 

Partidul condus de Francois Hollande va obtine, dupa al doilea tur de alegeri parlamentare, intre 312 si 321 de mandate din cele 577 care formeaza Parlamentul Frantei.

Premierul francez Jean-Marc Ayrault a spus inca inainte de anuntarea rezultatelor finale ca cetatenii francezi au votat „coerenta” si ca urmeaza acum abordarea unor mari provocari europene. Aceasta victorie este interpretata ca un sprijin clar aratat de electorat politicii anuntate de noul presedinte al Frantei. Francois Hollande a fost ales presedinte pe baza discursului sau care detroneaza austeritatea din clasamentul masurilor anticriza.

Premierul Frantei a reamintit ca liniile politicii anuntate de Hollande au „obiectivul de a reorienta Europa catre cresterea economica si pentru evitarea consecintelor provocate de speculatii”.

De la alegerea sa in fruntea Republicii Franceze, Francois Hollande a reprezentat alternativa dorita de cetateni si de multi lideri europeni care nu fac fata austeritatii promovate de Germania si de cancelarul Angela Merkel si care vor o altfel de strategie anticriza in Europa.