Franţa a scăpat ieri de procedura de infringement din cauza repatrierii controversate a romilor, după ce s-a angajat să garanteze în legislaţia sa drepturile persoanelor expulzate. Totusi, statul francez rămâne sub supraveghere, din cauza suspiciunilor de practici discriminatorii.

Astfel, Comisia Europeană (CE) a câştigat pe planul dreptului, dar a pierdut, pe fond, acest contencios, pe care preşedintele acesteia, Jose Manuel Barroso, vrea să îl închidă cât mai rapid, pentru a „evita să polueze” summit-ul european prevăzut săptămâna viitoare la Bruxelles, a subliniat o sursă apropiată dosarului, citată de Mediafax.ro.

Însărcinat să vegheze la respectarea tratatelor, Executivul european a anunţat că a renunţat să deschidă un dosar de sanctiuni impotriva Parisului, pentru aplicarea insuficientă a unei directive europene din 2004 asupra liberei circulaţii a cetăţenilor Uniunii Europene (UE).

Agentiile de presa transmit ca Franţa a ignorat autorităţile europene şi a expulzat, în această vară, cetăţeni europeni, romi români şi bulgari, după ce a desfiinţat tabere ilegale ale acestora.